Adventní setkání v Olomouci vyneslo 150 tisíc korun


V pondělí 28. listopadu 2011 se ve Velkém sále Arcibiskupství olomouckého uskutečnilo Adventní setkání. Toho se již pravidelně účastní významní představitelé společenského, politického, podnikatelského, akademického a neziskového sektoru České republiky.

Olomouc: Po zahájení večera nastínila herečka a moderátorka slavnostního večera Andrea Kerestešová historii adventní doby a adventního věnce. Poté se slova ujal předseda vlády České republiky Petr Nečas. Ve svém velmi osobním projevu nastínil hluboké očekávání příchodu Spasitele a hledal analogii mezi odvahou a chutí k osobní oběti a současnou společenskou situací, aby přítomným sdělil o své zkušenosti s adventním obdobím.

Neziskovou organizaci představil prezident Maltézské pomoci dr. Bedřich princ Schwarzenberg, který zdůraznil, že středisko maltézské pomoci v Olomouci patří dlouhodobě ke střediskům s největším počtem dobrovolníků a rozsahem činnosti. Výtěžek letošního ročníku Adventního setkání činí celkem 150.000,- Kč.

Závěrečné adventní zamyšlení patřilo hostiteli Adventního setkání olomouckému arcibiskupovi Janu Graubnerovi. Ve svém zamyšlení navázal na slova pana premiéra Petra Nečase a nabídl k reflexi biblické zamyšlení nad radostí, která nás čeká.

Setkání se zúčastnili poslanci, senátoři, vrcholní představitelé krajů a další osobnosti, např. místopředseda senátu Zdeněk Škromach, rektor Univerzity Palackého prof. Miroslav Mašláň, rektor zlínské Univerzity Tomáše Bati prof. Petr Sáha, generálmajor Hynek Blaško, katolický kněz z Haiti P. Rodolph Balthazar, pracovnice Arcidiecézní charity Olomouc Irena Klimková, režisér připravovaného dokudramatu Cyril a Metoděj Petr Nikolajev, zástupce majitele Třineckých železáren a Moravia Steel Ján Moder, generální ředitel T-Mobile Czech Republic Milan Vašina, generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka a další.

Překvapením večera byl také dárek pro arcibiskupa Graubnera od úspěšných českých tenistů – Petra Berdycha a také Petry Kvitové, letošní vítězky slavného turnaje ve Wimbledonu.

O kulturní bod programu se postaraly soubor Musica figuralis se skladbami Josepha Puschmanna a pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad.

Závěr setkání patřil vernisáži fotografií projektu Fotografická soutěž – Velehrad 2011, které byly pořízeny během letošních Dnů lidí dobré vůle na Velehradě.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu