Americký spisovatel Dreher představí svou knihu o křesťanství v dnešním světě


Českou republiku navštíví v polovině března americký spisovatel a publicista Rod Dreher, autor několika knih z oblasti náboženství a kultury. Na pozvání nakladatelství Hesperion zde představí své nejnovější dílo „Benediktova cesta“, považované za jednu z nejdiskutovanějších a nejdůležitějších publikací o křesťanství za poslední desetiletí. V Olomouci se s ním lze setkat v pondělí 12. března 2018.

Název knihy odkazuje ke sv. Benediktu z Nursie. Podle Drehera by se totiž křesťané měli, podobně jako tento mnich žijící v 5. a 6. století, do určité míry vyčleňovat z mainstreamové společnosti, a tak si uchovat víru. Nakolik má křesťanství přitakávat hodnotám dnešního světa, a nakolik má naopak být současnosti výzvou? Na tyto otázky mnoho lidí jen těžko hledá odpovědi. Český překlad knihy, která na podzim vyšla i na Slovensku, připravuje nakladatelství Hesperion.

V Olomouci vystoupí Rod Dreher v pondělí 12. března, beseda ve Slavnostní dvoraně Arcibiskupského paláce začne v 18.00 a bude tlumočena do češtiny. Spisovatel kromě toho zavítá i do Brna, Prahy a Českých Budějovic.

Rod Dreher (1957) je americký křesťanský publicista, spisovatel a blogger. Na internetových stránkách The American Conservative se věnuje řadě kulturních, politických a náboženských témat. Sleduje zejména vztah mezi křesťanstvím a většinovou společností, která se v rostoucí míře od svých duchovních kořenů odvrací. Je autorem několika knih o životě v rodné Louisianě, o dílu Danta Alighieriho i o politické scéně v USA. Jeho poslední dílo Benediktova cesta bylo v prestižním deníku The New York Times označeno za „nejdiskutovanější a nejdůležitější náboženskou knihu desetiletí“.

O knize Benediktova cesta

Svatý Benedikt se před staletími rozhodl vyjít ven z kolabujícího antického velkoměsta a založit na okraji barbarstvím pohlcované civilizace první benediktinský klášter, kontrakulturní komunitu, již označil za „školu služby Pánu“. Díky této jeho volbě, kterou následovali mnozí další, přečkalo křesťanství temná staletí, než se Evropa – i skrze to, co pro ni benediktini uchovali – mohla během vrcholného středověku vzepnout k novým kulturním výšinám.

Současný Západ se podle Drehera v rostoucí míře odvrací od svých křesťanských kořenů a přes svou technologickou vyspělost se propadá do barbarství, kam ho církev nesmí svým přitakáváním následovat. Naopak, aby si uchovala prorocký hlas a mohla dál plnit svůj úkol v podobě hlásání evangelia světu, potřebuje nyní strategický ústup. Namísto ztrácení sil marnými snahami o oslovení většiny je třeba zachránit věrohodnost vydávaného svědectví péčí o kořeny.

Provokující a inspirující postřehy Roda Drehera, jak křesťansky žít v postkřesťanské době, zaznamenaly okamžitě po americkém vydání knihy v březnu 2017 vlnu kritického zájmu, který dosud neutuchá.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu