Arcibiskup Graubner dá papeži plastiku sv. Cyrila a Metoděje


Vrcholem týdenní cesty českých a moravských biskupů do Říma se má v pátek 14. února dopoledne stát setkání s papežem Františkem. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner předá při této příležitosti Svatému otci dar, kovanou plastiku sv. Cyrila a Metoděje zpracovanou kovářem-výtvarníkem Pavlem Mačkem z Loučky u Vizovic.

Olomouc: Tento dar byl vybrán jako připomínka loňského jubilea 1150 let od příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu. To vyvrcholilo ve dnech 4.–5. července oslavami na Velehradě a papež František vyslal k této příležitosti svého osobního legáta. Věřícím v naší zemi také zaslal své poselství, ve kterém připomněl význam slovanských věrozvěstů pro naši dobu. „Vřele si přeji, aby duchovní a kulturní dědictví sv. Cyrila a Metoděje probudilo ve všech občanech České republiky touhu po vzájemném setkání a otevřenosti,“ napsal při této příležitosti Svatý otec.

„Na setkání s papežem Františkem se těším jako na vrchol návštěvy, která má za cíl hlubší sjednocení. Jsem zodpovědný v místní církvi, která chce být v aktualizované jednotě s církví světovou. Chci zachytit papežovy snahy o obnovu církve a ujistit ho, že budeme v našem prostředí usilovat o totéž,“ uvedl před setkáním arcibiskup Graubner a dodal: „Od věřících své diecéze mu vyřídím pozdravy i ujištění o naší snaze spolupracovat v plné jednotě. Také náš dar vyjadřuje připravenost pokračovat v cyrilometodějské evangelizaci.“

Návštěvu Ad limina apostolorum („K prahům apoštolů“) konají biskupové daného území v pravidelných intervalech a jejím cílem je posílit jednotu se Svatým stolcem. Biskupové naší země se takto do Vatikánu vypravili naposledy před osmi lety. Během cesty, která probíhá ve dnech 11.–17. února 2014, je kromě setkání s papežem čekají návštěvy jednotlivých úřadů Římské kurie a také bohoslužby v římských bazilikách, kterých se s nimi zúčastní i tři stovky poutníků z České republiky. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner bude předsedat mši svaté v bazilice sv. Jana v Lateránu ve středu 12. února od 16.00 hodin.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu