Arcibiskup Graubner podpořil demonstraci pracovníků charity


Protestní shromáždění, které dnes uspořádali pracovníci charit Olomouckého kraje, podpořil také arcibiskup Jan Graubner. Arcidiecézní charita Olomouc svolala demonstrativní shromáždění před budovou Magistrátu města Olomouce na Hynaisově ulici, kde zasedá zastupitelstvo Olomouckého kraje, aby upozornila na dlouhodobě špatnou a nekoncepční politiku kraje v sociální oblasti.

Olomouc: Protestní shromáždění začalo v 9.00 hodin a zúčastnit se jej přišli vedoucí i řadoví pracovníci charitních služeb a rovněž klienti, kteří jsou současným stavem ohroženi. Pozvání k účasti obdrželi rovněž zástupci dalších nevládních organizací, které působí v oblasti sociálních služeb a jsou politikou kraje ohroženy stejně jako charity. Krátce před polednem se mezi protestujícími zastavil také olomoucký arcibiskup Jan Graubner, aby je v jejich úsilí podpořil a vyzval je k vytrvalosti. „Věřím, že se celá situace vyřeší nějakým rozumným způsobem,“ vyjádřil svou naději arcibiskup.

Mezi body, jichž chtějí zaměstnanci charity dosáhnout, jsou například systémová opatření, jež odstraní diskriminaci poskytovatelů, kteří mají jinou právní formu než příspěvkové organizace, a tím také odstranění diskriminace uživatelů, kterým poskytují služby nevládní organizace, proti uživatelům, kteří služby přijímají skrze příspěvkové organizace.

Arcidiecézní charita Olomouc zároveň požaduje částku 5,4 milionu korun na dofinancování deficitu v roce 2011, aby nemusela být zrušena žádná z 27 charitních služeb. Chce také dosáhnout toho, aby kraj s neziskovým sektorem seriózně komunikoval, připomenout krajským politikům, že schválili významné dokumenty v sociální oblasti, a konečně upozornit veřejnost, že má své zvolené zástupce kontrolovat po celé volební období (více informací o sporu).

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu