Arcibiskup Graubner se o Vánocích znovu setká s lidmi bez domova


Oslavit vánoční svátky s lidmi bez střechy nad hlavou a dalšími potřebnými se i letos chystá olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ve spolupráci s Charitou Olomouc a Komunitou Sant’ Egidio je letos zve k prohlídce katedrály sv. Václava a arcibiskupské rezidence i ke společnému stolu.

„Vánoční setkání s lidmi bez domova má dva důvody,“ říká olomoucký arcibiskup, do jehož programu patří vánoční posezení s potřebnými už řadu let. „Jednak je to projev osobního vztahu a úcty k lidem, kteří někdy ani sami nemají dost úcty k sobě, ale snad právě zkušenost, že jiní vidí jejich důstojnost, jim může pomoci ji znovu uznat. Navíc jsou to lidé, které většinou znám, a potkávám je přes rok. Druhý význam má toto setkání jako poselství lidem, které bych rád vyzval, aby tyto občany viděli ve světle víry. Vánoční poselství je přece především o přijetí Božího světla,“ vysvětluje arcibiskup Jan Graubner.

Setkání s klienty azylového domu Charity Olomouc začne o Štědrém dnu ve 13.00 hodin a na programu je prohlídka katedrály se setkáním u betléma a poté společná polévka v azylovém domě. Všichni lidé bez domova mohou také mezi 11. a 16. hodinou přijít do charitního nízkoprahového denního centra. Společně s charitními pracovníky je zde přivítá i prezident Arcidiecézní charity Olomouc P. Bohumír Vitásek a kromě štědrovečerní večeře tu na ně bude čekat i balíček s potravinami či hygienickými potřebami.

„Ztráta domova je těžká a Vánoce, které máme spojeny s rodinou a domovem, v této situaci ještě více tíží. Obtížné je to samozřejmě pro naše klienty, ale i pro nás, když jim chceme být nablízku,“ říká Petr Prinz, vedoucí charitního střediska Samaritán pro lidi bez domova. Štědrodenní setkání s arcibiskupem podle něj bývají vždy příjemná a osobní. „Je to také prostor pro duchovní nadechnutí o Vánocích,“ dodává.

Druhé setkání, určené nejen lidem bez domova, ale všem potřebným, připravuje v neděli 27. prosince Komunita Sant’ Egidio a hostit ho bude slavnostní sál Arcibiskupského paláce. „Očekáváme zhruba sto našich přátel z ulice. S chudými lidmi jsme v kontaktu a pomáháme jim během celého roku – každé pondělí se setkáváme, abychom chudým v olomouckých ulicích přinesli něco málo k jídlu, teplé nápoje, ale především sami sebe, své přátelství a blízkost. Teď o svátcích jim chceme nabídnout navíc slavnostní vánoční hostinu v krásném prostředí,“ popsala za pořadatele Magdalena Braunerová.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

Kontakty pro média:

Petr Prinz, tel. 739 054 463

Magdalena Braunerová, tel. 604 420 652

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu