Arcibiskup Jan Graubner předal medaili sv. Jana Sarkandra paní Heleně Havlíčkové


Dne 20. května předal olomoucký arcibiskup Jan Graubner čestnou medaili Svatého Jana Sarkandra paní Heleně Havlíčkové jako projev uznání za její dlouholetou a obětavou pomoc církvi v České republice za doby totalitního režimu. Helena Havlíčková je také autorkou knihy Dědictví - Kapitoly z dějin komunistické perzekuce v Československu 1948 - 1989, (2. vydání, nakl.Poznání, 2008) a jednou z hlavních iniciátorek partnerství olomoucké arcidiecéze s francouzskou diecézí Versailles.

Helena Havlíčková emigrovala se svým manželem a jejich čtyřmi dětmi v roce 1971 do Francie. Od roku 1981 organizovala skupinu s krycím jménem Famille (česky Rodina), která podporovala rodiny českých katolíků pronásledovaných komunismem. Po pádu totalitního režimu v roce 1989 se rozhodla shromáždit a vydat knižně řadu svědectví lidí pronásledovaných a perzekvovaných v komunistickém Československu pro jejich víru. Původně chtěla napsat knihu ve francouzštině, ale v průběhu práce se rozhodla o vydání tohoto díla v češtině, jelikož si uvědomila, že i u nás toho o hororech bývalého režimu ví současná střední a mladá generace už jen velmi málo. Sama Helena Havlíčková v úvodu své knihy Dědictví uvádí: „ ..jsem přesvědčena, že český člověk touto „ztrátou paměti" riskuje ztrátu své identity, ale i svou lidskou velikost. Ptáte se, proč mi tolik záleží na tom, aby se tak nestalo? Protože právě na tuto duchovní velikost a obětavost českého národa jsem hrdá. Věřím, pevně věřím, že jedině duchovní síla společná všem národům, které prošly tragickou zkušeností komunistického násilí, je schopna zastavit skluz dnešní materialismem unavené Evropy..."

Dědictví je komplexním a zároveň velice sugestivním pohledem na dějiny soužití komunistické diktatury s křesťany. Kniha je postavena na základě osobních svědectví několika desítek odsouzených a celé řady jinak perzekuovaných křesťanu. K úsilí podat obraz situace katolické církve v době komunistické totality se připojili faktografickými údaji Mgr. Vojtěch Vlček, uměleckými fotografiemi docent Jindřich Štreit a svými kresbami z vězení, které nebyly dosud nikde publikovány i akademický sochař Otmar Oliva. Sbírka svědeckých výpovědí začala vznikat hned po pádu komunismu z autorčiny touhy dovědět se pravdu, osobně porozumět době, která zplodila nejen tolik utrpení, ale i množství hrdinů a mučedníků. Kniha Dědictví získala na knižním veletrhu Libri 2008 v soutěži Kniha Libri v kategorii odborné literatury Čestné uznání za nejkrásnější publikaci. V současné době se připravuje k vydání i verze ve francouzštině.

...Existují vydatné záznamy o těch, kteří v českých zemích trpěli pro Krista. Co k nim přidává tato kniha? Něco velmi cenného: konkrétní svědectví o vnitřních dispozicích víry a lásky těch, kdo trpěli. Dozvídáme se z ní nejenom že trpěli, ale také proč trpěli. Proto je tato kniha cenným přínosem k dějinám naší církve....
Z předmluvy Tomáše, kardinála Špidlíka SJ

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu