Arcibiskupské gymnázium otevře nově opravený domov mládeže


Do nově zrekonstruovaných prostor se v pondělí 4. září 2017 vrátí studenti Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Kompletní rekonstrukce části domova mládeže, jejíž náklady dosáhly výše 35 mil. korun a byly uhrazeny také z finanční náhrady za majetek nevydaný v rámci církevních restitucí, je přitom součástí několik let trvající opravy celé budovy.

Nejen nové učivo čeká na část studentů kroměřížského Arcibiskupského gymnázia (AG), které tak jako ostatní školy v ČR zahajuje v pondělí nový školní rok. Pro 300 dívek a chlapců, kteří jsou ubytováni v tamním domově mládeže, se možná tou největší novinkou stanou renovované pokoje a další prostory, ve kterých budou trávit příštích deset měsíců.

„Rekonstrukce, která na škole probíhala v červenci a srpnu, zahrnovala kompletní opravu poloviny domova mládeže, dívčího i chlapeckého patra,“ uvedl ředitel AG Jan Košárek a dodal: „Celkem se jedná o 47 pokojů, 2 kuchyňky, 2 klubovny, 4 pracovny a vychovatelny, přilehlé chodby a také sociálních zařízení.“

Řemeslníci z firmy Rapos podle něj postupně instalovali nové rozvody vody, odpadů, elektřiny a dalších inženýrských sítí, všechny místnosti mají kromě toho nové podlahy, podhledy, štuky, osvětlení a dveře. „Pokoje studentů byly nadto kompletně vybaveny novým nábytkem a úplnou obnovou prošla i všechna sociální zařízení. Několik jich dokonce přibylo, aby domov mládeže splňoval všechny hygienické limity a přinášel potřebné pohodlí,“ zmínil Košárek.

Rekonstrukce je jednou z etap celkové opravy, která začala v roce 2016, a během několika let pomůže renovovat celou rozsáhlou budovu v centru Kroměříže. Letošní práce si vyžádaly náklady v celkové výši 35 mil. Kč. „Finance poskytlo olomoucké arcibiskupství jako zřizovatel školy. Bez jeho morální a materiální podpory by takové dílo ani nebyla možné,“ dodal ředitel.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner si nově opravené prostory, které pomohla uhradit také část finanční náhrady za majetek nevydaný v rámci církevních restitucí, pochvaluje. „Každá investice do školství je investicí do budoucnosti církve i celé společnosti,“ uvedl a dodal: „Vedle oslavy Boha a hlásání evangelia je pro církev důležitá také služba, ať už charitativní nebo vzdělávací. Při ní v praktické rovině žijeme to, co hlásáme.“

Nový školní rok na Arcibiskupském gymnáziu zahájí v pondělí 4. září mše svatá v kostele sv. Mořice, od 9.30 ji zde bude celebrovat arcibiskup Graubner. Ten také po bohoslužbě požehná obraz sv. Stanislava Kostky, kterému je zasvěcena jedna ze školních kaplí, i nově zrekonstruovanou část domova mládeže.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu