Arcibiskupský palác se opět otevře turistům


Hlavní turistická sezóna olomouckého Arcibiskupského paláce bude oficiálně zahájena 5. dubna 2018 v 18.00 slavnostní vernisáží výstavy „Zahrada Františka Vaňáka“. Unikátní soubor fotografií zachycuje rýmařovského kněze a pozdějšího olomouckého arcibiskupa ThDr. Františka Vaňáka (1916 – 1991) ve farské zahradě a na procházce zimním Rýmařovem 60. a 70. let minulého století. Připraveny jsou ale i další akce.

Fotografie soukromého charakteru jsou vzácné nejen zachycením mimořádné osobnosti arcibiskupa Vaňáka, ale také zajímavým příběhem záchrany diapozitivů. Výstava potrvá do 31. května, na komentovanou prohlídku reprezentačních sálů paláce pak první zájemci vyrazí v sobotu 7. dubna o desáté hodině (informace o prohlídkách, vstupném a aktuální otevírací době www.arcibiskupskypalac.cz).

Centrum pro kulturu, pod které spadají prohlídky arcibiskupské rezidence, dále zve na celovečerní film „Jano Koehler“, který je neobyčejně silnou výpovědí o jedinečné tvůrčí osobnosti moravského umělce Jano Köhlera, současníka Alfonse Muchy. Divák je vtahován do děje mimořádného díla, které chce člověku připomenout skutečné a nadčasové hodnoty lidského života (více informací o filmu zde). Promítání se koná v úterý 3. dubna od 17.30 v olomouckém kině Metropol pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera a primátora Antonína Staňka. Po zhlédnutí filmu následuje pro zájemce krátká beseda s režisérem filmu Ondřejem Sovíkem a restaurátory křížové cesty na Svatém Hostýně, Passionarií a Vojtěchem Paříkovými.

Následující týden, tj. 12. dubna, se zájemci mohou setkat s Mons. Petrem Piťhou, který u příležitosti svých osmdesátých narozenin představí v arcibiskupském paláci od 17.00 svou novou knihu „Triptych na oltáři lásky“.

Na sobotu 28. dubna je pak ve slavnostním sále naplánován koncert, při kterém zazní skladby W. A. Mozarta, L. van Beethovena či J. Brahmse. Vstup na koncert bude volný.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu