Arcibiskupství a obce v Jeseníkách chtějí společně chránit přírodu i turistickou infrastrukturu


Ke vzájemné spolupráci s cílem udržovat stávající turistické trasy a cyklotrasy se v nedávno podepsaném memorandu zavázali zástupci olomouckého arcibiskupství a obcí Mikroregionu Jesenicko.

„Mikroregion Jesenicko vítá aktivitu Arcibiskupských lesů a statků Olomouc stát se partnerem Klubu českých turistů. Účelem partnerství bude podpora údržby stávajícího turistického značení na pozemcích Arcibiskupství olomouckého,“ stojí v memorandu.

Podepsal ho minulý týden arcibiskup Jan Graubner a ředitel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Petr Skočdopole. Mikroregion Jesenicko pak se souhlasem všech sdružených obcí zastupoval první místostarosta Bělé pod Pradědem Robert Neugebauer a starosta České Vsi Petr Mudra.

Text dále zmiňuje, že stávající značené turistické stezky a cyklotrasy na pozemcích Arcibiskupství olomouckého slouží k bezplatné volnočasové aktivitě veřejnosti a usměrňují její pohyb, takže zároveň pomáhají vytvářet v lesích i mimo ně klidové zóny pro život živočichů a současně hospodařit. Jako značené cyklotrasy přitom dnes často slouží také řada lesních cest, které vznikly pro účely hospodaření v lesích.

Účastníci jednání se přitom shodují, že nestátní vlastník má právo nakládat se svým majetkem dle svého uvážení a v souladu s platnými zákony ČR, majetek chránit před nezákonným a neoprávněným jednáním, chránit bezpečnost návštěvníků lesa formou zákazu vstupu do určitých lokalit například kvůli kalamitní těžbě nebo vytvoření klidové zóny pro zvěř, a také nevyhovět žádostem o konání veřejných akcí nebo rozšiřování turistického ruchu, pokud jsou tyto aktivity v rozporu s oprávněnými zájmy vlastníka, ochranou přírody a bezpečností.

„Vzájemná spolupráce mezi Mikroregionem Jesenicko a Arcibiskupskými lesy a statky Olomouc je důležitým prvkem v rozvoji turistického ruchu,“ potvrzují signatáři memoranda a zdůrazňují také význam lesa pro zadržování vody v krajině, ochranu půdy nebo rekreaci i jako životního prostoru pro živočichy a rostliny. „Je naprosto zásadní chránit, zvelebovat a zachovat pro následující generace přírodu a lesy v Jeseníkách,“ dodávají.

Jiří Gračka,
tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu