Arcibiskupství převezme první objekty z areálu kroměřížského zámku


Dohodu o vydání Biskupské mincovny a Knížecího domu, dvou sousedních budov v kroměřížské ulici Na Sladovnách, podepsali dnes (1. prosince 2015) zástupci Arcibiskupství olomouckého a Národního památkového ústavu (NPÚ). Jedná se o první vydávané objekty související s Arcibiskupským zámkem v Kroměříži, o něž arcibiskupství požádalo v procesu majetkového narovnání. K předání domů dojde v pátek 4. prosince.

Kroměříž: Národní památkový ústav dále arcibiskupství informoval o stavu příprav smlouvy o vydání Podzámecké zahrady a kroměřížského zámku. Uzavření dohody se předpokládá v průběhu příštího roku.

NPÚ zároveň informoval arcibiskupství o nevydání Květné zahrady z důvodu funkční provázanosti historického areálu s novostavbami, jež nelze vyčlenit a které dle zákona o tzv. církevních restitucích nesmějí být vydány.

„Jsem rád, že dnešním podpisem pokračuje proces vydávání historického majetku arcibiskupství,“ uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner a ocenil také skutečnost, že se obě strany, arcibiskupství i NPÚ, shodly na vůli pokračovat ve spolupráci. „Smlouvu o vydání zámku a Podzámecké zahrady chceme podepsat současně se smlouvou o služebnosti, kterou tyto objekty předáme Národnímu památkovému ústavu k dlouhodobému užívání. To bude bezplatné, ale s povinností starat se jako správný hospodář,“ dodal olomoucký arcibiskup. V případě Květné zahrady hodlá podle něj arcibiskupství požádat soud o přezkum rozhodnutí.

Biskupská mincovna byla vybudována olomouckým biskupem Karlem II. z Liechtensteinu-Castelkorna na počátku druhé poloviny 17. století, první mince zde byly raženy již v roce 1666. Mince a medaile se zde razily až do roku 1759, kdy byla rozhodnutím Marie Terezie mincovna zrušena a její zařízení odvezeno do Vídně. Budova byla upravena na byty pro zaměstnance zámku, v 90. letech 20. století došlo k její obnově a od roku 1998 je zpřístupněna návštěvníkům.

Knížecí dům v sousedství mincovny se poprvé připomíná v roce 1621, stával zde však již mnohem dříve, jak o tom svědčí renesanční portál z konce 16. století. Bývaly zde byty knížecích, tzn. biskupských úředníků.

Jiří Gračka,
tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu