Bleskové povodně deficit vody v půdě nesníží, naopak způsobí další ztráty, vyčíslují lesníci


Intenzivní přívalové srážky, které prochází skrz většinu území České republiky, potrápily nejen záchranné složky či obyvatele postižených obcí, ale i lesníky. Náhlý přísun vody se nestíhá vsakovat a místo toho, aby déšť řešil dlouhodobý deficit vody v půdě, splachuje svrchní vrstvy hlíny plné důležitých živin.

Eroze půdy, podmáčený terén znemožňující práci v lese i další nemalé náklady na pročištění příkop a opravu propustů jsou následky posledních deštivých dní.

Kvůli dlouhodobému suchu vyprahlá půda ztrácí ze svých absorpčních schopností a přívaly vody kloužou po povrchu, přičemž strhávají svrchní vrstvy půdy a stékají do nižších poloh, kde působí další škody.

„Naštěstí zatím nemáme hlášena žádná větší poškození na lesních cestách či stavbách, přesto již nyní musíme počítat se ztrátami v řádech statisíců. Silně podmáčený terén nám znemožňuje přístup do lesa a brzdí těžební činnost. V době přemnožení kůrovce, kdy je pro nás důležitý každý pracovní den, je to výrazná komplikace,“ vysvětluje vedoucí polesí Chvalčov Vojtěch Zapletal ze společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. a dodává, že další náklady na sebe nenechají dlouho čekat. „Hned po opadnutí vody nás čeká vyčištění příkopů a oprava propustů, ale i odklízení naplaveného dříví na lesních cestách.“

Zdroj: Alsol.cz

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu