Český tisk o návštěvě Benedikta XVI.


Český tisk věnoval skončené návštěvě Benedikta XVI. v naší zemi většinou hned několik stran. Na nich převažují reportážní popisy třídenního programu Svatého otce v Praze, Brně a Staré Boleslavi a fotoreportáže z míst jeho pobytu.

Hlavní titulky napovídají, co na prvním místě zaujalo. MF Dnes se titulkem „Potlesk pro papežovu češtinu" nezastavuje jenom u faktu, že Benedikt XVI. většinu svých proslovů zahajoval a zakončoval česky, ale rovněž že se pokoušel oslovit nejenom věřící, ale i nevěřící. Lidové noviny si zase všímají, na titulní straně, že „Papež okouzlil Václava Klause", čímž naráží na stálou přítomnost prezidenta republiky při všech veřejných vystoupeních Benedikt XVI.

Pozornosti novinářů neunikla ani atmosféra setkání věřících se Svatým otcem, ať při mších pod širým nebem, nebo při menších příležitostech - podivují se nad ukázněností deseti a stotisícových zástupů, nad trpělivostí a soustředěností lidí.

Vedle tohoto popisu vnějších dojmů, které poskytly tři dny papežovy návštěvy, však stojí za zaznamenání hlavně zamyšlení novinářů nad dalšími okolnostmi papežova pobytu v naší vlasti. Zuzana Kaiserová si v MF Dnes všímá, kolik prostoru bylo v ostatních médiích věnováno papežově návštěvě. Ta se podle ní během víkendu najednou jakoby proměnila v „celoplošné katolické vysílání". Skutečně zejména Česká televize jak rozsahem, tak vyvážeností zpravodajství splnila svou veřejnoprávní funkci. Petr Suchomel v témže deníku upozorňuje, že potlesk, jehož se Svatému otci dostalo při setkání s akademiky ve Vladislavském sále, byl zatím zřejmě nejdelší v jeho kariéře. Na toto setkání pak v MF Dnes upozorňuje ve svém komentáři i Jan Jandourek a považuje ho za nejvíce určené i nevěřící části naší společnosti. Projev Benedikta XVI. před akademiky vidí jako zdvořilé sdělení Čechům, že oddělovat užívání rozumu od etiky je nerozumné, a že takový přístup ke světu nemůže dopadnout dobře. V této souvislosti si všímá v Lidových novinách Alexander Tomský poslední papežovy encykliky Caritas in veritate jako hlasu do diskuse uprostřed současné celosvětové hospodářské krize.

Celkově lze z českých médií získat dojem, že tři dny návštěvy Svatého otce v České republice připravily jakási duchovní cvičení nejenom pro věřící, ale i pro novináře. Při nich jako by dokázali více naslouchat a více se dívat kolem sebe s vnitřním pokojem, který nebývá na naší mediální scéně až tak obvyklý.

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu