Dny lidí dobré vůle


U příležitosti svátku slovanských věrozvěstů, svatých Cyrila a Metoděje se 5. července bude konat Národní pouť na Velehradě. I letos je oslava tohoto státního svátku na Velehradě rozšířena na 4. červenec. Tyto dva dny jsou všeobecně známé jako Dny lidí dobré vůle. Návštěvníci Velehradu se zde tedy po celou dobu mohou účastnit řady aktivit, které bohatý program nabízí.

4. červenec vyvrcholí Večerem lidí dobré vůle, benefičním koncertem, na kterém vystoupí řada domácích i zahraničních interpretů, v přímém přenosu jej vysílá Česká televize.
5. července v 10.30 na nádvoří před bazilikou bude jako každoročně sloužena Slavnostní poutní mše svatá, hlavním celebrantem letošní mše je kardinál Miloslav Vlk, kazatel arcibiskup Dominik Duka, koncelebrují biskupové Čech a Moravy. Další mše svaté v tento den budou slouženy v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje v 6.30, 7.30 a v 8.30 hodin. Mši svatou v 8.30 hodin budou celebrovat novokněží České republiky. V 9.45 následuje modlitba růžence a v 15.00 hodin bude sloužena byzantsko-slovanská liturgie svatého Jana Zlatoústého rovněž v bazilice.
Pro poutníky je příležitost ke svátosti smíření a to jak v bazilice tak i na nádvoří. Více informací o programu Dnů lidí dobré vůle lze najít na webové stránce: www.velehrad.eu.

Celý program Dnů lidí dobré vůle je ke stažení v příloze této zprávy.

 

Historie Dnů lidí dobré vůle

Tradiční setkání na Velehradě začalo v 80. letech minulého století. Za jeden z významných momentů občanského sebeuvědomění, který později přispěl k pádu komunistického režimu, dnes historici považují velehradskou cyrilometodějskou pouť konanou v roce 1985. Oslavy na Velehradě v neděli 7. července 1985 byly významným kulatým 1100. výročím úmrtí svatého Metoděje. Na moravský Velehrad přijelo v roce 1985 nebývalé množství, témeř čtvrt milionu, věřících z Moravy, Čech a také ze Slovenska. S bouřlivými ovacemi přivítali na poutním místě jak Papežova zástupce kardinála Agostina Casaroliho, vatikánského státního sekretáře, tak i již tehdy velmi populárního pražského kardinála Františka Tomáška. Casaroli předal velehradské bazilice zvláštní papežské vyznamenání - Zlatou růži. Při projevech hostů se začali poutníci skandováním dožadovat příjezdu Papeže. Rozhořčeným pískáním reagovali na pokus o politickou propagandu tehdejšího ministra kultury Milana Klusáka a některých dalších zástupců státní správy. Shromáždění nakonec vyznělo jako gesto nenásilného, ale velmi výmluvného politického protestu, proti kterému se však státní moc neodvážila přímo zasáhnout.

PřílohaVelikost
Program_Dnu_lidi_dobre_vule_2010.doc89 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu