Do Arcibiskupského paláce se vrací výstava dcer Marie Terezie


Výstavu portrétů dcer Marie Terezie nabízí svým návštěvníkům olomoucký Arcibiskupský palác. Obrazy budou v rámci pravidelného prohlídkového okruhu vystaveny až do září, již tento týden je nicméně doprovodí přednáška věnovaná návštěvě císařovny Marie Terezie a jejího chotě Františka Štěpána Lotrinského v Olomouci.

Olomouc: S povídáním o pobytu císařského páru, který do města zavítal v roce 1748 a poté roku 1754, vystoupí v paláci bohemista prof. Jiří Fiala z Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Přednáška se uskuteční ve středu 14. května 2014 od 17.00 hodin.

Pro zájemce pak na ni naváže prohlídka výstavy portrétů dětí Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského. Ta byla v paláci po loňské říjnové premiéře, kdy byly unikátní obrazy zpřístupněny veřejnosti pravděpodobně vůbec poprvé, znovu otevřena počátkem letošního května a v rámci pravidelného okruhu palácem si ji návštěvníci budou moci prohlédnout až do 7. září.

Soubor portrétů pravděpodobně tvořil stálou výzdobu interiéru. Prezentovány budou podobizny arcivévodkyň Marie Anny, Marie Alžběty, Marie Kristiny, Marie Amálie a Marie Antonie – ta je známější pod jménem Marie Antoinetta jako manželka francouzského krále Ludvíka XVI. V představovaném souboru je pak jeden portrét spojován se snachou Marie Terezie – Isabellou Marií Parmskou, manželkou pozdějšího císaře Josefa. Vystaven bude i jeden portrét syna Marie Terezie, v tomto případě se nejspíše jedná o císaře Leopolda.

Martin Kučera, vedoucí turistického centra Arcibiskupského paláce

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu