Do České republiky přijíždí papežský vlak


Zítra, ve středu 21. září 2011, přijede na území České republiky poutní vlak Jana Pavla II., polská moderní souprava postavená pro dopravu poutníků a jako pojízdná audiovizuální expozice prvního slovanského papeže. Pro návštěvníky bude poprvé otevřen ve čtvrtek ve Starém Městě u Uherského Hradiště, od pátku do soboty si ho bude možné prohlédnout v Olomouci, kde ho také slavnostně otevře arcibiskup Jan Graubner.

Olomouc: Poutní vlak Jana Pavla II. bude v následujícím týdnu projíždět Českou republikou a symbolicky zastaví v místech, která u nás v minulosti Jan Pavel II. navštívil. Jsou jimi Velehrad (vlak ovšem přijede do nejbližší železniční stanice, kterou je Staré Město u Uherského Hradiště), dále Olomouc, Hradec Králové a Praha. Na nádraží ve Starém Městě bude pro veřejnost otevřen ve čtvrtek 22. září od 9.00 do 17.00 hodin. Poté vlak přejede do Olomouce na hlavní nádraží, kde bude od pátku do soboty, tedy 23.–24. září, otevřen po oba dny od 9.00 do 17.00 hodin. První den se ráno v 9.00 hodin uskuteční slavnostní otevření, kterému bude přítomen arcibiskup Jan Graubner. V neděli 25. září bude vlak přístupný veřejnosti v Hradci Králové, v pondělí a úterý 26.–27. září ho bude možné navštívit v Praze na hlavním nádraží a ve středu 28. září pojede vlak s církevními a státními představiteli na Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi, odkud se vrátí zpět do Polska.

S myšlenkou na vytvoření papežského vlaku přišli polští železničáři během jedné ze svých poutí. Realizace se ujal bývalý přednosta stanice Varšava – hlavní nádraží Ryszard Marciniak, který dnes mezi polskými železničáři působí jako kněz. Na kolejích mezi Krakovem a Wadowicemi se vlak poprvé objevil v červnu roku 2006 a od té doby se v něm svezlo na 160.000 zájemců.

Čím je papežský vlak výjimečný? Kromě sošky svaté Kateřiny, patronky železničářů, se tu lze seznámit s historií působení Karola Wojtyły jako papeže Jana Pavla II. Vlak je vyzdoben momentkami z četných papežových cest po celém světě, najít je lze na slunečních clonách panoramatických oken vlaku. Na čelní kapotě vlaku je dále vidět papežský erb Jana Pavla II. se žlutým křížem na modrém pozadí a velkým písmenem „M“ symbolizujícím Pannu Marii.

137tunová a 68metrová žlutomodrá souprava je v současnosti jedním z nejmodernějších vlaků polských železnic. Dosahuje maximální rychlosti 110 kilometrů za hodinu a pojme 187 cestujících. V květnu roku 2006 během své návštěvy Polska se tímto vlakem svezl i nástupce Jana Pavla II. na papežském stolci Benedikt XVI. a při této příležitosti ho vysvětil. Je tak zřejmě jediným vysvěceným železničním vozidlem na světě.

Mezi vnitřním vybavením nechybí rozhlasové a televizní ministudio, které umožňuje živá vystoupení s papežskou tematikou během jízdy. Je tam i síť obrazovek, kde cestujícím promítají filmové dokumenty o papežově životě a záznamy jeho nejslavnějších vystoupení během poutí po světě. Během cesty po České republice bude jeho trvalá expozice o životě a cestách slovanského papeže doplněna ještě audiovizuální výstavou „Poutník Jan Pavel II.“ Motto cesty vlaku je „Po stopách Jana Pavla II. Českou republikou“.

V příloze lze najít informace o třech návštěvách naší země, které během svého pontifikátu uskutečnil papež Jan Pavel II. Zároveň přikládáme základní údaje o místech, která Svatý otec navštívil během svého pobytu v Olomouci 21. května 1995.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

PřílohaVelikost
Jan_Pavel_II._v_nasi_zemi.doc184 KB
Olomoucka_setkani_s_Janem_Pavlem_II..doc201.5 KB

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu