Dvě nové služby Charity Olomouc jsou již plně k dispozici


V úterý 10. 8. 2010 uvedla Charita Olomouc do plného provozu s novým vybavením další dvě nové služby pro lidi v obtížné životní situaci: Krizové centrum a Noclehárnu pro ženy. Tyto chybějící služby je možno nabízet díky tomu, že pro ně byly v rámci celkové rekonstrukce objektu Charity na Wurmově ulici č. 5. upraveny dosud nevyužívané prostory.

Ke zřízení nových služeb a zkvalitnění zázemí pro stávající služby mohlo dojít díky spolufinancování investice z Regionálního operačního programu Střední Morava, podpoře statutárního města Olomouce, Timken Foundation of Canton a lidí, kteří pomohli prostřednictvím Tříkrálové sbírky 2010.
Krizové centrum je služba určená lidem, kteří se ocitli v akutní krizové situaci např. z důvodu různých forem násilí či trestné činnosti. Pomoci se zde ale dostane i těm, kteří nenadále přišli o bydlení v důsledku exekuce nebo je potkala jiná obtížná situace (např. požár, povodeň). Bezpečné zázemí a odbornou pomoc zde naleznou jednotlivci, ale i celé rodiny. Přijít mohou kdykoli. Mohou zde pobývat maximálně 10 dnů; do té doby pracovníci intenzivně pomáhají klientům se stabilizací a vyřešením vzniklé situace.
„Služba krizového centra doplňuje síť sociálních služeb a napomáhá k efektivnímu řešení krizových situací lidí na Olomoucku. Zatím jsme ve zkušebním provozu poskytli pomoc dvaceti třem lidem v deseti případech, takže je vidět, že poskytování této služby má rozhodně smysl," přiblížila význam zařízení jeho koordinátorka Adéla Adámková.
Další nová služba v rekonstruovaných prostorách je Noclehárna pro ženy. S kapacitou osmi lůžek nabízí ženám bez domova možnost přespání a hygieny. Noclehárna tvoří mezistupeň mezi životem na ulici a azylovým domem či jiným typem bydlení. V Olomouci podobná služba dosud velmi chyběla; její potřebnost byla patrná již od r. 2004, kdy Charita Olomouc otevřela azylový dům pro ženy. Od spuštění službu využilo dvacet pět klientek.
„Přístup žen k řešení jejich sociální situace bývá často zodpovědnější než u mužů a jsem rád, že jim můžeme nabídnout poklidnou službu s dobrým zázemím. Ženy v nouzi to určitě ocení," řekl k problematice Petr Prinz, vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova.
Provoz obou služeb byl s provizorním vybavením zahájen 8. dubna 2010. Obě nové služby jsou personálně a provozně propojeny, každá z nich se ale věnuje jiným skupinám klientů.

Zdroj: Charita Olomouc, Mgr. Petr Prinz - vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu