FOTO: Křížová cesta smíření v Soběchlebích připomíná oběti kolektivizace


Biskup Josef Nuzík v neděli 7. dubna 2019 požehnal v Soběchlebích čtrnáct křížů tvořících „cestu smíření“. Má připomínat zánik obce Símře na Přerovsku a obecněji pak všechny oběti komunistické kolektivizace ze Záhoří.

„Události z bolestné historie našeho národa si musíme připomínat, abychom nezapomněli, že za určitých životních okolností je člověk schopen zachovat se vůči druhému velmi zle, nejen nespravedlivě, ale i mstivě a nenávistně, a tak nevinného člověka zničit. Tohoto nebezpečí není uchráněna žádná doba ani naše,“ připomenul význam události biskup Nuzík.

Konkrétní událostí, od níž se akce odvozovala, se stalo vyhnání sedláků hospodařících v malé osadě Símře nedaleko Soběchleb. Všechny čtyři tamní sedláky komunisté 7. dubna 1952 uvěznili a jejich rodiny odvezli na Vysočinu bez možnosti návratu. Poslední zbytky domů v Símři byly srovnány se zemí před několika lety, dnes na místě bývalé osady stojí jen kaplička.

„Při setkání jsme proto mysleli na všechny, kterých se bolestně dotkla násilná kolektivizace a komunistický teror v 50. letech,“ uvedl P. Josef Červenka, farář v Soběchlebích, a dodal: „Ať ví celé Záhoří, že nechceme zapomenout, ale ani nenávidět. Chceme jako křesťané odpouštět a v modlitbě smíření si připomínat památku těch, kteří nespravedlivě trpěli a museli nést kříž odsouzení, vězení a vyhoštění.“

Podle biskupa Nuzíka je dobře, že jako připomínka bylo zvoleno právě rozmístění křížů a pobožnost křížové cesty. „Jednotlivá zastavení nás na životě našeho mistra a Pána učí, že on vzal na svůj kříž všechno, i velkou nespravedlnost, která potkala sedláky v Símři a jejich rodiny. A zároveň nás učí, aby nepřerostla naše reakce ve zlobu a hněv různé podoby. Trpící Ježíš usmiřuje různé lidi i názory,“ uvedl a dodal: „Při čtení tohoto příběhu se mi vybavilo menší utrpení mých rodičů, kteří jako zemědělci asi 17 let čelili tlaku, aby vstoupili do družstva. Za toto období byl otec kvůli tomu 160krát předvolán na národní výbor. Za to, že ho komunisté nezlomili, vděčil Bohu a také pomoci příbuzných a dobrých lidí, kteří rodičům pomáhali prací i s odvodem předepsaných kontingentů.“

Fotogalerie (Zdeněk Ovčačík / Člověk a Víra)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu