FOTO: Olomouckou alej zdobí jubilejní strom Rudolfa Jana


Jako připomínka 188. výročí úmrtí olomouckého arcibiskupa kardinála Rudolfa Jana byl v olomoucké Rudolfově aleji vysazen jubilejní strom. Ceremoniálu se zúčastnil biskup Josef Nuzík, hejtman Ladislav Okleštěk a primátor Miroslav Žbánek. Foto Pavel Langer / Člověk a Víra

Mladá lípa připomíná od úterý zakladatele Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Vysadili ji tam představitelé města, kraje a církve. Strom má být poctou osobnosti olomouckého arcibiskupa a habsburského prince Rudolfa Jana, který právě 23. července (nebo 24. července) roku 1831 zemřel.

„Postavu habsburského prince a olomouckého arcibiskupa Rudolfa Jana si v Olomouci připomínáme různými akcemi už několikátý měsíc a stále se díky tomu objevují další zajímavosti a střípky z historie Olomouce. I to mě na tomto příběhu baví a inspiruje,“ uvedl primátor Mirek Žbánek, který se do výsadby jubilejní lípy zapojil, a dodal: „Je symptomatické, že ačkoliv se nacházíme ve Smetanových sadech, současně stojíme uprostřed Rudolfovy aleje. Rudolf byl skutečně zakladatelem olomouckých parků a stojí tak na začátku velké olomoucké tradice.“

Primátor zvažuje také možnost umístění sochy, která by v Rudolfově aleji svého zakladatele důstojně připomínala. V aleji je dnes velká socha Bedřicha Smetany, který ovšem s parkem historicky nemá nic společného. Rudolfova socha by se sem tedy nepochybně hodila.

Vysazení stromu se vedle primátora Miroslava Žbánka zúčastnil také hejtman Ladislav Okleštěk, olomoucký světící biskup Josef Nuzík a jeden z autorů výstavy a organizátor oslav Josef Kořenek. Ten upozornil, že mezi historiky není úplně jasné, zda Rudolf Jan zemřel 23. nebo 24. července. Jeho kolega, kurátor Jindřich Forejt, ale prý objevil dokument, který napovídá, že se tak stalo až po půlnoci právě 24. července. Kořenek rovněž prozradil, že v Olomouci bude zřejmě ještě letos představen obří mechanický betlém, který bude věnován právě osobnosti Rudolfa Jana. „Bude to určitě největší betlém u nás, možná i ve střední Evropě,“ dodal.

Arcibiskup Rudolf Jan z habsbursko-lotrinského rodu přišel do Olomouce jako jednatřicetiletý muž plný elánu a vizí. Vedle příkladné péče o arcidiecézi zajistil obnovení olomoucké univerzity, přispěl k vybudování městského divadla a v Olomouci také nechal vytvořit první parkový prostor, jehož slavná alej dnes nese jeho jméno. Byl také zakladatelem vítkovických železáren. Kromě toho byl i skladatelem, klavíristou a blízkým přítelem Ludwiga van Beethovena.

V budově historické oranžerie ve Smetanových sadech a také v barokní kryptě katedrály sv. Václava dále pokračují výstavy zajímavostí ze života této velké osobnosti. Olomouc si totiž letos různými akcemi připomíná výročí dvě stě let od zvolení Rudolfa Jana zdejším arcibiskupem. (více o oslavách zde)

Fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu