FOTO: Výstava na Floře seznamuje s příběhem arcibiskupa Rudolfa Jana


Od 1. června hostí Výstaviště Flora Olomouc v prostorách historické oranžérie ve Smetanových sadech výstavu věnovanou osobě třetího olomouckého arcibiskupa Rudolfa Jana (1788–1831), od jehož zvolení do čela místní arcidiecéze uplynulo koncem letošního března 200 let.

Expozice se snaží přiblížit jeho osobnost a působení nejen připomenutím oficiálních aktivit a zásluh, jimiž se výrazně vepsal do dějin města a celého regionu, ale také bližším pohledem na jeho soukromí, dynastické a sourozenecké vazby, vztah k přátelům a spolupracovníkům, názory na domácí a světové dění dané doby, nebo chápání závazku příslušnosti a loajality k panovnickému rodu.

Výstava, uspořádaná v rámci jubilejního roku Rudolfa Jana, je rozdělena do několika částí, které na sebe navzájem navazují a v rámci prostupující časové osy se i doplňují. Každá přitom akcentuje jiné hlavní téma nebo důležité období arcibiskupova života. Svými autorskými pojednáními k danému tématu se do výstavního projektu zapojili zástupci Magistrátu města Olomouce, Univerzity Palackého v Olomouci, Arcibiskupského kněžského semináře Olomouc, Výstaviště Flory Olomouc a.s., dále historici města Kroměříže věnující se působení Knížecí arcibiskupské gardy a vedoucí archivu Vítkovic a. s.

Otvírací doba výstavy je od pondělí do pátku od 15 do 18 hodin, o víkendech pak od 14 do 18 hodin. Vstup je zdarma. Více informací

Fotogalerie (foto Dominik Novák / Člověk a Víra)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu