Historický šerm, barokní oděvy, tance a hudba... a nejen to v Arcibiskupském paláci


Turistický provoz olomouckého Arcibiskupského paláce zahájí letní turistickou sezónu v úterý 1. května 2012. Zveme proto všechny zájemce na komentované prohlídky, které budou v tento den doplněny speciálním doprovodným programem.

Olomouc: Dospělí i děti se mohou těšit např. na historický šerm, tance a dobové oděvy, milovníci hudby jistě ocení hudební program olomouckého hudebního seskupení Musica Variata Olomouc pod vedením Květy Fridrichové. Návštěvníci budou mít také jedinečnou příležitost poslechnout si hru na cembalo. Připravena je i přednáška o vojenství a obraně Moravy v 17. století s ukázkami.

Pracovníci Arcibiskupství olomouckého ve spolupráci s dr. Oppeltovou z Katedry historie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci připravili novou výstavu, která představí nejen atraktivní vazby liturgických knih olomouckých biskupů a arcibiskupů. Výstava nese název LIBRI PRETIOSISSIMI, knihy z pokladu katedrály sv. Václava v Olomouci. Návštěvnický okruh je také oživen novou mini-expozicí, která přibližuje osobnost čtenáře arcibiskupa ThDr. Leopolda Prečana. Nově budou v paláci vystaveny historické livreje a zpestřením budou jistě i prohlídky, které průvodci povedou v historických oděvech.

Vstupné v tento den je jednotné a činí 30 korun za osobu, děti do šesti let mají vstup zdarma.

Velké poděkování za spolupráci při přípravě programu patří Římskokatolické farnosti sv. Václava v Olomouci, která pro výstavu zapůjčila liturgické knihy, dále také Statutárnímu městu Olomouc a Olomouckému kraji za finanční podporu turistického provozu Arcibiskupského paláce v roce 2012. Děkujeme také olomoucké pobočce Zemského archivu Opava za poskytnutí archiválií pro expozici v Jubilejní knihovně a Floře Olomouc a Muzeu umění Olomouc za zapůjčení výstavních vitrín.

Martin Kučera, vedoucí turistického provozu

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu