„Hudbou k srdci“: spojení křesťanského odkazu, kultury, lidské důstojnosti a sounáležitosti


Mezinárodní projekt „Musica cordis/hudbou k srdci“ si vzala za cíl prostřednictvím hudby a zpěvu položeném na odkazu sv. Cyrila a Metoděje propojit významná poutní místa na obou stranách československé hranice – Velehrad, Svatý Hostýn, Nitru a Skalní sanktuárium Božího milosrdenství na hoře Butkov nad obcí Ladce, hudbou otevřít diskusi o problémech současnosti, které nekomunikují s vnitřním obrazem poselství sv. Cyrila a Metoděje, nabídnout konkrétní směr ochrany zóny křesťanských hodnot v našem středoevropském regionu.

První mimořádný koncert projektu se odehrál v neděli 2. června 2019 ve skalním sanktuáriu hory Butkov, kde se představili hudební seskupení Hradišťan s Jiřím Pavlicou a sólistkou Alicí Holubovou a sólistou opery Slovenského národního divadla mistrem Gustávem Beláčkem,  uměleckou společnost podtrhlo sdružení The Gospel Family pod vedením sólisty Juraje Horta.

Úvodní slovo pronesl Miroslav Kašný, radní Zlínského kraje pro kulturu, památkovou péči, církve, mládež a sport, který mj. uvedl: „Od smrti bratrů Konstantina a Metoděje uplynulo už jedenáct století. Jejich odkaz a dědictví zůstává pro nás, naše země i pro všechny Slovany stále živé. Máme stále naději. Svatí Cyril a Metoděj jsou pro nás jasnými a konkrétními vzory, morálními a duchovními oporami pro všechny křesťany v každé době. Jejich působení má sjednocující význam pro slovanské národy a celou Evropu.“ 

Precizní příprava česko-slovenského scénáře i filozofického obsahu projektu přinesly své ovoce v podobě mimořádného kulturního zážitku, záštit ministerstva kultury, hejtmanů krajů, biskupů i osobní účastí významných hostů, diplomatů, předsedů krajů: hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, župana Trenčianského samosprávného kraje Jaroslava Bašky, předsedkyně Žilinského samosprávného kraje Eriky Jurinové a řady dalších. Požehnání projektu dal osobně biskup Žilinské diecéze Mons. Tomáš Galis. Všichni společně podepsali poselství projektu, které přednesl prezident Európskeho Fóra Vínnej Kultúry, Eques Mgr. Ján Všetečka, jeden z ideových tvůrců projektu.

Nový mezinárodní projekt je realizován díky těmto  subjektům: Považská cementárna a.s. Ladce ve spolupráci se Zlínským, Žilinským a Nitranským krajem, Evropskou kulturní stezkou sv. Cyrila a Metoděje, s Evropským Fórem Vinné Kultury, s městem Nitra, obcí Velehrad, s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy, s Krajskou organizací cestovního ruchu Trenčín region, s Arcidiecézí olomouckou, Diecézemi žilinskou a nitrianskou, s farnostmi zúčastněných lokalit, s obcemi, městy a regionálními spolky.

Cyklus koncertů projektu MUSICA CORDIS / HUDBOU K SRDCI pokračuje následujícími koncerty:

Svatý Hostýn, bazilika Nanebevzetí Panny Marie – sobota 29. 6., 15.00

Velehrad, bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje – sobota 6. 7., 15.00

Nitra-hrad, bazilika sv. Emeráma – sobota 14. 9., 18.00

Zdroj: www.kr-zlinsky.cz

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu