Katedra křesťanské sociální práce v Olomouci nabízí výjimečné studium


Univerzita Palackého otevře nový obor. Ten studenty připraví i na zvládnutí extrémních podmínek. Jak se připravit na pobyt v podmínkách extrémní chudoby, humanitárních katastrof a konfliktů nebo jak zvládat krizové situace během povodní? To se naučí absolventi v Evropě zcela jedinečného magisterského oboru Mezinárodní humanitární a sociální práce, který připravuje Univerzita Palackého. Poprvé jej otevře v září příštího roku.

Studenty budou na Katedře křesťanské sociální práce Cyrilometodějské teologické fakulty učitelé připravovat pro humanitární a sociální práci jak v českém, tak v mezinárodním kontextu. Oproti běžným studiím sociální práce však škola absolventy "vycvičí" i na působení ve zvláštních krizových situacích, jako jsou třeba povodně, a také na pobyt v kulturně odlišných oblastech. Posluchači si tak osvojí například setrvání v podmínkách extrémní chudoby, humanitárních katastrof a konfliktů, popřípadě i práci s kulturně odlišnými skupinami.
"Obor nabídne mimo jiné výuku třetiny předmětů v anglickém jazyce, přednášky a workshopy vedené zkušenými odborníky z českých a mezinárodních humanitárních organizací a možnost kvalitní praxe v českých a zahraničních humanitárních organizacích," říká kancléř univerzity Rostislav Hladký.

Při vytváření nového oboru se na Cyrilometodějské teologické fakultě inspirovali evropským programem Network on Humanitarian Assistance. Svou koncepci však rozšířili o propojení humanitární práce s mezinárodní sociální prací. "Plánování jednotlivých předmětů jsme pak konzultovali i s odborníky z univerzit a organizací z Holandska, Německa, Rakouska, Slovenska a USA. Vycházeli jsme i ze zkušenosti, jaké má Katedra křesťanské sociální práce na naší škole. Absolventi zdejšího bakalářského programu Sociální a humanitární práce již pracují na misích v Ugandě, Kongu, Pákistánu, Gruzii a na Ukrajině. Případně pokračují na prestižních univerzitách v Rotterdamu a Oxford Brooks a pomáhali například také při povodních v roce 2009," vysvětlil kancléř. Kromě nového oboru Mezinárodní humanitární a sociální práce pak Katedra křesťanské a sociální práce připravuje také další navazující magisterský obor s názvem Charitní a sociální práce. Otevřít by se mohl rovněž v září 2010. "Obor zahrnuje tři volitelné specializace studenta: Například ve specializaci sociální práce s rodinami chceme vzdělávat sociální pracovníky," uvedl Jakub Doležel, zástupce vedoucího katedry.

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu