Ke službě nemocným v Olomouci se přidají další dva kaplani


Do duchovní služby nemocným v olomouckých nemocnicích budou dnes odpoledne (20. ledna 2014) vysláni další dva kaplani. Stane se tak při bohoslužbě, které bude v kostele sv. Michala od 17.00 hodin předsedat olomoucký světící biskup Josef Hrdlička společně se zástupci dalších křesťanských církví. Setkání se uskuteční u příležitosti nadcházejícího Světového dne nemocných a také v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

Olomouc: U příležitosti XXII. Světového dne nemocných a zároveň v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů se v pondělí 20. ledna 2014 od 17.00 hodin uskuteční v kostele sv. Michala ekumenická bohoslužba. Biskup Josef Hrdlička společně s dalšími zástupci křesťanských církví na území Olomouce při ní vyšle ke službě ve dvou olomouckých nemocnicích – Fakultní a Vojenské – nemocniční kaplany. Toto vyslání je v souladu s Dohodou o duchovní péči ve zdravotnictví mezi Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví z roku 2006 a následným dodatkem k dohodě z roku 2012. V olomoucké Fakultní nemocnici funguje tato duchovní služba už čtyři roky.

V neděli 9. února od 13.30 hodin bude biskup Hrdlička v nemocniční kapli Fakultní nemocnice slavit mši svatou za nemocné a za pracovníky ve zdravotnictví. O dva dny později, tedy přímo o Světovém dni nemocných, pak odpoledne zavítá do tohoto zdravotnického zařízení, aby se pozdravil s vedením, lékaři a zdravotníky a navštívil nemocné na některých odděleních.

Světový den nemocných, připomínaný vždy 11. února o památce Panny Marie Lurdské, ustanovil roku 1992 papež Jan Pavel II. jako „silnou chvíli modlitby, sdílení a obětovaného utrpení za dobro církve.“ Jeho oslava má být pro všechny lidi „výzvou, aby v tváři nemocného bratra poznávali svatou tvář Kristovu, který svým utrpením, smrtí a zmrtvýchvstáním získal lidstvu spásu“ (List k založení Světových dní nemocných, 13. května 1992).

Týden modliteb za jednotu křesťanů se slaví každý rok ve dnech 18.–25. ledna a jeho obsahem jsou společná setkání zástupců různých křesťanských církví, kteří při nich prosí za sjednocení svých společenství. Podobné bohoslužby se během celého týdne konají po celém světě, v České republice se ta nejvýznamnější uskuteční dnes večer – v kostele sv. Vojtěcha v Praze-Dejvicích jí od 18.00 hodin bude předsedat kardinál Dominik Duka.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu