Kniha o papežských znacích


Mezi nejzajímavější knihy Karmelitánského nakladatelství patří publikace Zdirada Čecha Papežské znaky. Vedle Jeruzalémské bible jde o další unikát, který se objevil na pultech knihkupectví.

Z rozhovoru s autorem:

Jak můžeme číst papežské znaky? Množství obrázků, které jste nakreslil, je ohromující...

"Je dobře, že říkáte "číst". Heraldika k nám totiž nemluví slovy či větami, ale symboly a řádem zakotveným v tradici. Užívají se v ní obecně vžité symboly z církevního umění (například kříž nebo klíče sv. Petra) i znaky méně známé (slunečník) či specifické (tiára). Na církevní heraldiku měla v dřívějších dobách vliv světská heraldika. Ve znacích se proto objevovaly prvky a symboly odrážející společenské postavení nebo příslušnost k šlechtickému rodu. V současnosti se klade důraz na duchovní rovinu. Hezky je to vidět na znaku Benedikta XVI."

Co všechno čtenáři ve Vaší knize najdou?

Doufám, že názorné uvedení do celého tématu, tedy to, jak se papežská symbolika postupně rozvíjela. Poté plnobarevné vyobrazení doložených papežských znaků až po dnešního papeže. A množství dalších souvislostí, jež by se daly rozvíjet v podstatě donekonečna..."

Kdo všechno s Vámi na knize spolupracoval?

"Kromě čilé komunikace s nakladatelstvím jsem velmi vděčný panu profesoru Halasovi za jeho hutnou předmluvu, v níž rozebírá užívání papežských titulů. Mimořádnou poctou - a doufám, že nejen pro mě - je úvodní slovo kardinála Cordera Lanzy di Montezemola, který se podílel na návrhu znaku papeže Benedikta XVI. Bohu díky, že se dílo nakonec podařilo!"

O autorovi

Zdirad Jan Křtitel Čech (1949), magistrální rytíř Maltézského řádu, herold jeho Českého velkopřevorství. Grafik, malíř, ilustrátor, autor heraldických kreseb. Za své ilustrace k biblickým liturgickým čtením obdržel 5.7.2009. Děkovné uznání České biskupské konference (ČBK).

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu