Kulturní podzim v olomouckém Arcibiskupském paláci


Také si říkáte, co nového přinese nadcházející podzimní období v oblasti turistického ruchu v arcibiskupské residenci? Kromě Dnů evropského dědictví se můžeme těšit na přednášky, koncerty a výstavy.

Olomouc: V nadcházejícím poprázdninovém období nás čeká pokračování série přednášek uspořádaných u příležitosti jubilea olomouckého biskupství (Rudolf Jan – 11. září, Bedřich Fürstenberg – 9. října, Theodor Kohn – 13. listopadu, Josef Matocha – 11. prosince). Přednášky se konají vždy od 17.00 hodin a pro zájemce jsou spojeny s prohlídkou historických sálů. Jednotlivé příspěvky s množstvím obrazového a v posledním případě i filmové materiálu prosloví prezident ostravské diecézní charity P. Jan Larisch, odborná asistentka CMTF UP v Olomouci dr. Jitka Jonová a premonstrát P. Jindřich Charouz.

Již pouze do konce září si návštěvníci mohou prohlédnout unikátní výstavu Krása důstojnosti – erby olomouckých biskupů a arcibiskupů v architektuře a užitém umění, která vůbec poprvé představuje vybrané umělecké předměty z arcibiskupských sbírek (od porcelánu, jídelních souprav, knih, textilií, skla a dalších zajímavých drobností). Každý předmět je opatřen značkou-erbem některého biskupa či arcibiskupa. Prezentovaný soubor je tak malým dokladem precizní řemeslné práce a drobnou sondou do života na olomouckém biskupském dvoře.

V říjnu pak návštěvníky čeká velké lákadlo – představeny budou nedávno restaurované portréty několika dcer Marie Terezie. Tato krátkodobá výstava je spojena i se speciálním výukovým programem pro školní skupiny, který je možné si objednat na turistickém centru paláce.

A do třetice, jako by toho nebylo dost, v listopadu ještě zahájíme výstavu věnovanou moravskému malíři Jano Köhlerovi, od jehož narození letos uplyne 140 let. Výstava potrvá do konce dubna 2014. Tvorba umělce byla hodně spojena i se zakázkami pro olomouckého arcibiskupa Leopolda Prečana. V rámci slavnostního otevření výstavy bude možné nejspíše vůbec poprvé nahlédnout do jinak nepřístupné kaple sester sv. Kříže, kterou po požáru svými malbami obnovil právě zmíněný umělec. Kaple pak bude ještě zpřístupněna několikrát během trvání výstavy.

Pro milovníky hudby je připraven speciální koncert, který provede hudební seskupení Musica Figuralis. Těšit se můžeme na reprezentativní díla skladatelů období klasicismu (autorů z Olomouce). Vše bude provedeno na dobové nástroje poloviny 18. století (housle, viola, violoncello, barokní kontrabas a cembalo a sólový zpěv).

V prosinci nás pak ještě čeká jedno výročí, neboť si připomeneme 165 let od nástupu Františka Josefa I. na rakouský trůn, ke kterému došlo v arcibiskupské residenci v revoluční době roku 1848. Návštěvníci se tak mohou těšit na speciální – hrané provázení.

Martin Kučera, vedoucí turistického provozu

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu