Lesy z ptačí perspektivy: lesníkům v boji s kůrovcem pomáhají rekognoskační lety


Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o., které spravují více než 42 tisíc hektarů lesa na území Jeseníků, Mohelnicka, Hostýnských vrchů a v okolí Velehradu, využily i v letošním roce spolupráce s Ministerstvem zemědělství ČR, které velkým vlastníkům lesa umožňuje monitorovací lety nad lesními porosty. Rekognoskační lety nad severními i jižními polesími ve správě Arcibiskupských lesů a statků Olomouc poskytly ucelený přehled o vývoji kůrovcové kalamity i efektivitě asanací.

„Lety probíhají každoročně ve dvou termínech, abychom mohli průběžně porovnávat stav v jednotlivých porostech. Pohled z letadla nám umožňuje komplexní přehled o jednotlivých lokalitách a odhaluje skrytá ohniska ve špatně přístupných terénech. Je důležité si uvědomit, že lesník má na starosti téměř tisíc hektarů lesa a při zpracování kůrovce hraje čas nejpodstatnější roli,“ vysvětluje výrobní ředitel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o. Arnošt Buček a dodává, že rekognoskační lety jsou tak velkou pomocí.

Jak lesníci předpokládali, následky horkého počasí a dlouhodobého srážkového deficitu letošního léta se na stromech všech dřevin významně podepsaly. „Nejvážnější situace je v rámci polesí Chvalčov, konkrétně v Hostýnských Vrších, kde jsou z ptačího pohledu jasně patrná nová ohniska uprostřed ještě zelených porostů,“ popisuje Arnošt Buček s tím, že nepříliš optimistická situace je také v lesích v rámci polesí Mírov (Mohelnicko) a Vápenná (Jeseníky), Rejvíz (Zlaté Hory).

Výsledky z rekognoskačního letu pomohou lesníkům v zefektivnění boje proti podkornímu hmyzu. „Po jarní výsadbě nyní investujeme veškeré kapacity do vyhledávání napadených stromů a jejich okamžité odstranění z lesa. Důležité je zdůraznit, že podle aktuálního vládního nařízení se soustřeďujeme na právě napadené stromy, ve kterých se kůrovec množí a vylétává ven. Již suché stromy, které kůrovec opustil, momentálně necháváme stát, abychom se mohli intenzivně věnovat těm napadeným,“ vysvětluje Arnošt Buček.

Vytěžené dřevo lesníci soustřeďují na specializovaných skladech, kde jej následně chemicky ošetří, aby zabránili dalšímu šíření hmyzu. „Stejně jako v předešlých letech, již nyní začínáme s přípravami na podzimní výsadbu, aby se již za pár měsíců kalamitní holiny opět zazelenaly,“ uzavírá výrobní ředitel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o. Arnošt Buček.

Zdroj: ALSOL.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu