Mons. Ludwik Wrzoł, kněz, vysokoškolský pedagog a mučedník


Těsně před vánočními svátky se z pera P. Jana Larische objevil na veřejnosti další z příběhů našich kněží 20. století, a to příběh Mons. ThDr. P. Ludwika Wrzoła, který působil na území spadajícím kdysi i pod olomouckou arcidiecézi.

Doba, které se nová publikace týká, je víceméně shodná s obdobím již dříve vydaných životních příběhů našich kněží, s časovým intervalem počínajícím na konci 19. století a končícím v polovině 20. století. Místo je však jiné. Tentokrát se celý příběh života prezentovaného kněze odvíjí na dvou místech, a to na Těšínsku a Jesenicku. Z hlediska církevní správy se budeme pohybovat ve vratislavské arcidiecézi, v její rakouské či později československé části, která se ostatně v roce 1978 stala součástí olomoucké arcidiecéze.

Mons. ThDr. P. Ludwik Wrzoł se narodil 27. prosince 1881 v Zabrzegu v těšínském Slezsku. Na kněžství se připravoval v kněžském semináři ve Vidnavě, kde byl v roce 1904 vysvěcen na kněze. Po získání doktorátu na vídeňské univerzitě se v roce 1910 vrátil do vidnavského ústavu jako profesor filosofie a v roce 1933 se stal jeho ředitelem. Funkci vykonával až do prosince 1938, kdy vzhledem k vypjaté společensko-politické situaci na svůj pobyt ve Vidnavě rezignoval a odstěhoval se do rodného Těšínska. Po vypuknutí války byl v květnu 1940 zatčen gestapem jako jeden z mnoha příslušníků nepohodlné polské inteligence. S transportem vězňů byl odeslán přes koncentrační tábor Dachau do koncentračního tábora Mauthausen-Gusen, kde 30. září 1940 zemřel se slovy Powiedzcie w domu, że oddałem życie moje w służbie Bogu i ojczyźnie – „Doma řekněte, že jsem život odevzdal při službě Bohu a vlasti.“

Vzhledem k tomu, že v roce 2008 byla v diecézi bielsko-żywiecké zahájena informační část procesu blahořečení tohoto kněze, který většinu svého života prožil „u nás“ ve Vidnavě, nabízí se nám nejen z historického hlediska, ale i z aktuálního církevního dění výzva k seznámení se skrze novou publikaci s touto příkladnou postavou našeho katolického kněze.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu