Mše svatá pro bývalé členy PTP


Arcibiskup Jan Graubner včera sloužil v kostele svatých Jáchyma a Anny ve Staré Vodě mši svatou v rámci XIV.setkání bývalých členů pomocných technických praporů (PTP) a Armády České republiky.

Mezi takzvané „pétépáky" byli zařazováni lidé, kteří se nějak znelíbili bývalému komunistickému režimu a byli označováni za politicky nespolehlivé. Šlo jednak o občany, kteří svým veřejným postojem demonstrovali, že hodnoty lidského života podle komunistických představ a požadavků nikdy nepřijmou, nebo to byli podle komunistů nepřátelé marxistické společnosti pro svůj společenský původ. Pro mnohé z nich trvala vojenská služba i déle než 3 roky.

Poutní chrám sv. Jáchyma a Anny ve Staré Vodě u Libavé, který vystavěl v letech 1683-88 architekt G. P. Tencalla, patřil dříve k velmi známým poutním místům Moravy. Po roce 1947 byla tato oblast postupně vysídlena pro vojenské účely. Poslední pouť před uzavřením vojenského prostoru se zde konala v roce 1949. V následujících letech byl komplex církevních budov totálně zdevastován a okolní vesnice byly srovnány se zemí. I budova kostela, která je památkově chráněným objektem, postupně chátrala. Po roce 1968, kdy vojenský prostor Libavá obsadila sovětská armáda, se chrám stal terčem úmyslné devastace sovětských vojáků. Záchranné práce na kostele byly zahájeny až po roce 1989, v roce 1991 se zde také obnovila poutní tradice.Vnitřek kostela zůstal popsaný nápisy vojínů sovětské armády a působí jako varovné memento na dobu sovětské okupace.

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu