Na Velehradě se dnes vybralo 1,6 milionu korun


V 19.30 začal na pódiu před bazilikou tradiční Večer lidí dobré vůle. Benefičním koncertem, kterým provedlo duo Barbora Černošková a Filip Tomsa, vyvrcholil v pořadí už dvacátý program Dnů lidí dobré vůle.

Na Velehrad dnes dorazilo k 20 tisícům návštěvníků a na charitativní projekt, Nadační fond ADIUVARE, se vybrala částka 1,6 milionu korun českých (DMS a vázané finanční dary). Letošní Dny lidí dobré vůle navíc připomněly tři významná výročí.

Koncert Večer lidí dobré vůle zahájil, jako ostatně každý rok, skladbou Velkomoravský chorál „domácí“ Jiří Pavlica s Hradišťanem. Následovala Filharmonie Bohuslava Martinů pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka, Pěvecký sbor Stojanova gymnázia, zpěvák Marek Ztracený s kapelou, který navíc usedl i za klavír, houslisté Bohuslav Matoušek a Jakub Junek a na závěr pak skupina Javory Beat se sourozenci Hanou a Petrem Ulrychovými.

„Během večera jsme si připomněli důležité události českých dějin – 1150 let od smrti sv. Cyrila a současně jmenování prvního moravského arcibiskupa sv. Metoděje, 200. výročí jmenování Jana Rudolfa Habsbursko-Lotrinského olomouckým arcibiskupem a 30. výročí svatořečení Anežky České. Právě poslední zmíněné stálo na počátku zásadní změny v naší společnosti v roce 1989,“ uvedl Josef Kořenek, tajemník projektu Dny lidí dobré vůle.

Důležitou součástí letošního ročníku je i umístění vzácného Palladia země České v Královské kapli. Návštěvníci jej mohou uctít až do zítřejší Slavnostní poutní mše svaté, tedy do půl desáté dopoledne. Palladium země České je měděný, silně pozlacený a orámovaný reliéf Madony s dítětem, 19 cm vysoký a 13,5 cm široký. Své stálé místo má ve staroboleslavském poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Jeho význam je srovnatelný s korunovačními klenoty. Palladium země České je známé po celém světě.

Dny lidí dobré vůle 2019 vyvrcholí zítra, tj. 5. července, v 10.30 na nádvoří před bazilikou Slavnostní poutní mší svatou. Hlavním celebrantem a kazatelem bude apoštolský nuncius a diplomatický zástupce Vatikánu v ČR Charles Daniel Balvo. Koncelebrovat budou biskupové nejen z Čech, Moravy a Slezska, ale také ze zahraničí.

Zdroj: www.velehrad.eu

 

Kalendář akcí

 
  »
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu