Na zdraví Haiti již popáté. Přípitek pomůže ošetřit zranitelné v odlehlých oblastech


Šestiletá Lourdelandi bydlí s tatínkem, který je nezaměstnaný. Pomáhá mu v domácnosti s úklidem a praním prádla. Jsou velmi chudí a často se stává, že doma nemají nic k jídlu. S bolestmi břicha a nepříjemně svědivou vyrážkou přišla dívenka loni na zdravotní prohlídku, kterou pořádala v odlehlé haitské vesnici Baie de Henne Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO).

„Na bolest jsme Lourdelandi dali léky proti parazitům a vitamíny, které jí chyběly. Naštěstí zabraly. Stejně tak mastička na vyrážku. Když se nám malá pacientka přišla po pár dnech ukázat, vyrážka byla pryč,“ říká humanitární pracovnice Charity Klára Lőffelmannová. Zdravotní prohlídky plánuje uspořádat i letos, a to již popáté. Každý rok na ně přispívají hosté kaváren a restaurací zapojených do kampaně Na zdraví Haiti. Stačí se ve vybraném podniku osvěžit kohoutkovou vodou a přispět za ni do kasičky od 1 do nekonečna korun.

Loni se podařilo zapojeným podnikům nastřádat 25 616 korun. Charita tak s jejich podporou ošetřila přes 360 potřebných, zejména dětí, v odlehlých oblastech Haiti. „Letos během srpna si přiťuknou na zdraví Haiťanů lidé ve 13 kavárnách a restauracích v centru Olomouce. Výtěžek potom použijeme na zajištění zdravotní péče v odříznutých oblastech Haiti. Mnozí lidé tam umírají na banální nemoci, protože nemají dostatek jídla, vitamínů či kvalitní pitné vody. Jsou více zranitelní,“ říká Klára Lőffelmannová. Zdravotní prohlídky mohou podle ní zachránit i lidský život. V minulosti při nich Chariťáci narazili například na malého chlapce s osmiměsíčním zápalem plic. Podařilo se jej uzdravit „za pět dvanáct“.

Gastronomické překvapení a haitské věcičky

„Letošní kampaň zpestří gastronomické překvapení, které připraví pro své hosty některé ze zapojených podniků v posledním srpnovém týdnu. Máme se tedy na co těšit. Dále se do akce zapojí prodejna Charity Olomouc – Dobrodruhá,“ pokračuje Klára Lőffelmannová s tím, že Dobrodruhá vystaví ručně vyrobené věcičky z Haiti či zástěry, prostírání a šaty vyrobené v šicí dílně v Gonaïves. ACHO s českými dárci ji vybavila šlapacími šicími stroji, na kterých se nyní vyučují mladé švadleny, aby lépe sehnaly práci a zabezpečily své rodiny.

A to není vše, co návštěvníci Dobrodruhé pořídí. „Vyberou si ze spousty krásných haitských šperků, třeba náušnic a náramků nebo malovaných pláten. Prodejnu navíc vyzdobíme fotografiemi z Haiti, lidé si tam přečtou haitská přísloví a v pondělky a středy budou moci ochutnat pravou haitskou kávu, kterou jim připraví klienti ze Střediska pro lidi s duševním onemocněním,“ popisuje za Dobrodruhou Kateřina Steinerová.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti od roku 2005. Jejím stěžejním projektem je Adopce na dálku, díky které získávají ve škole ty nejchudší děti vzdělání, ale také jedno teplé jídlo denně. Dále Charita pomáhá haitským komunitám právě pořádáním zdravotnických prohlídek, materiálně či při katastrofách jako jsou zemětřesení a hurikány, které jsou pro tuto oblast v Karibiku typické.

Děkujeme za podporu Bistré krávě, Bistru & Baru Konvikt, Café Jan, Café Na cucky, Café Restaurant Caesar, Caffé Trieste, Coffee Library Zbrojnice, Jazz Fresh Café, Na břehu Rhôny, Pražírně kávy Kikafe, Traffic Coffee, U Kristýna, V lese a Dobrodruhé.

Zdroj: www.acho.charita.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu