Na zdraví Haiti: překvapení pro hosty podniků a výtěžek téměř 15 800 korun


Snad všichni kluci a holky na Haiti hrají rádi fotbal. Přesto je Haiti v celosvětovém měřítku fotbalový outsider. „Na gymnáziu jsme hrávali stolní hry a já se vždycky stavěl na stranu outsiderů. Turnaj ve stolním fotbálku jsem tak chtěl hrát za Haiti. Koupil jsem si časopis, vystřihnul z něj haitské hráče a nalepil si je na figurky fotbalistů,“ vzpomíná kavárník a architekt Luděk Jasiok na 70. léta, kdy si Haiti zahrálo na mistrovství světa. Na stranu Haiti se postavil i letos v srpnu.

Díky jeho kavárně Traffic Coffee, dalším 12 podnikům v Olomouci, prodejně Dobrodruhá a návštěvníkům poutě rodin na Svatém Hostýně se podařilo nastřádat 15 795 korun. Za tyto peníze Arcidiecézní charita Olomouc zpřístupní zdravotní péči potřebným, zejména dětem, v odlehlých oblastech Haiti.

Přípitek Haiti, lahodné zákusky a taška naditá pomocí rodinám v krizi

Kampaň Na zdraví Haiti trvala celý srpen. Olomoučtí se mohli ve vybraných podnicích osvěžit sklenkou vody a za ni přispět do pokladničky libovolnou částku. Letos na ně čekalo i překvapení. „Poslední srpnový týden si hosté v některých podnicích pochutnali na řezech, tiramisu a dortíčcích z pravé haitské kávy. Překvapení jsme ale byli i my Chariťáci. Třeba, když nám vedení kavárny V lese spolu s pokladničkou předalo ještě velkou tašku plnou ručníků, hraček a potravin pro rodiny v nouzi,“ říká Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc.

Na zdraví Haiti letos vyneslo 15 795 korun. Arcidiecézní charita Olomouc chce za tyto peníze uspořádat zdravotní prohlídky v odlehlých oblastech Haiti a nakoupit léky a vitamíny. „Loni jsme díky kampani prohlédli a ošetřili víc než 360 potřebných, zejména dětí. Mnozí Haiťané umírají na banální nemoci, protože nemají dostatek jídla, vitamínů či kvalitní pitné vody. Jsou více zranitelní. Zdravotní péči chceme podpořit i z letošního výtěžku,“ pokračuje humanitární pracovnice Klára.

Zdravotní prohlídky pomohou příští rok. Kvůli nepokojům

Zdravotní kemp se uskuteční na Haiti v příštím roce. Aktuálně je totiž v karibském ostrovním státě nebezpečno, proto se mise Arcidiecézní charity Olomouc o pár měsíců posouvá. „Demonstrace proti zkorumpované vládě přerostly v loupeže a násilí. Také v oblastech, kde už dlouhá léta pomáháme, začaly řádit gangy. Tamní obyvatelé mají strach, dokonce i naši partneři, kteří před pár týdny ani nevyjížděli ze svého města. Nyní se situace uklidňuje, přesto je na Haiti stále nebezpečno,“ popisuje Klára Lőffelmannová.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti od roku 2005. Jejím stěžejním projektem je Adopce na dálku, díky které získávají ve škole ty nejchudší děti vzdělání, ale také jedno teplé jídlo denně. Dále Charita pomáhá haitským komunitám právě pořádáním zdravotnických prohlídek, materiálně či při katastrofách jako jsou zemětřesení a hurikány, které jsou pro tuto oblast v Karibiku typické.

Děkujeme za podporu Bistré krávě, Bistru & Baru Konvikt, Café Jan, Café Na cucky, Café Restaurant Caesar, Caffé Trieste, Coffee Library, Jazz Fresh Café, Na břehu Rhôny, Pražírně kávy Kikafe, Traffic Coffee, U Kristýna, V lese. Dále prodejně Dobrodruhá a návštěvníkům poutě rodin.

Více na www.haiti.cz

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu