„Naše místo je u obětí“: seminaristé si vyslechli přednášku o problému pohlavního zneužívání


V polovině června do našeho seminárního společenství zavítali sestra Theresien Martina Bartoňová, SCB a P. Marek František Drábek, OPraem., kteří pro nás měli na celý den připravenou přednášku a diskuzi k tématu sexuálního zneužívání dětí duchovními. Oba mají bohaté zkušenosti z oblasti psychoterapie a duchovního doprovázení. Spolu s nimi přijel také Jiří Kylar, který se stal obětí sexuálního zneužití a věnuje se této problematice.

Sestra Theresien a otec Marek nám podali teoretický přehled o této problematice a doplňovali jej konkrétními případy. Zohledňovali různé roviny člověka, do kterých se potom traumatické zážitky oběti promítají. Tedy do oblasti sociální, fyzické, psychické a spirituální. Nastínili i možná řešení tohoto problému a ukázali, jak se podobné situace řeší v zahraničí. Přestože se potkávají se smutnými příběhy osob, které se staly obětí sexuálního zneužití ze strany lidí v církvi (ale i mimo církev), stále zůstávají přirození a radostní. Mají důvěru v to, že Bůh má vše v rukou. Říkají, že naše místo je u obětí. Z tohoto postoje pak může vyrůstat obnova církve v Kristově duchu. Samotnou církev pak vidí jako Kristovu nevěstu, která zde na zemi prochází očišťováním, aby mohla jednou předstoupit před Krista tak, jak si ji přál mít.

Pan Jiří Kylar měl k nám během dne několik vstupů. Velmi osobně a otevřeně nám řekl o tom, jak se stal ve svých 12 letech obětí sexuálního zneužití ze strany katolického kněze. Popsal nám, jak tuto věc prožíval a jak se s ní postupně vyrovnával. I přes tuto zkušenost, která trvala dlouhou dobu, dokázal dotyčnému knězi odpustit. Nepřestal milovat církev a snaží se jí pomoci s využitím své osobní zkušenosti. Není divu, že mezi bohoslovci sklidil velký obdiv, protože odpuštění a obnovení láskyplného vztahu k církvi je pro mnohé oběti velmi dlouhý proces, ke kterému nesmí být nuceni, ale jen s úctou a ostychem pozváni.

Z celého dne jsme si odnesli mnoho různých myšlenek, které nás oslovily. Například příčiny, které vedou k takovým činům. Je tedy nezbytné na sobě neustále pracovat. A to ve všech rovinách – lidské, intelektuální a duchovní, protože kdo nejde vpřed, jde zpět. V tomto případě asi neexistuje neutrální postoj. Poznání sebe sama, svých silných a slabých stránek a nastavení si různých hranic nás může chránit před selháním. To vše samozřejmě s Boží pomocí.

Josef Janoušek, bohoslovec 2. ročníku

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu