Nástěnné medailony v chrámu svatého Václava


S opravou čtyř nástěnných medailonů v chrámu svatého Václava v Olomouci začal restaurátor Václav Holoubek. Během dvou týdnů se budou čistit a restaurovat medailony, které zdobí boční loretánskou kapli, poté začne s půlroční prací na freskách v sousední kapli svatého Stanislava. Hodnotnou vnitřní výzdobu poničila voda, ale i neumětelské zásahy v sedmdesátých letech minulého století.

Kruhové barokní medailony pocházejí z dílny Jana Kryštofa Handkeho, není ale úplně jisté, zda je vytvořil sám mistr. Zobrazují čtyři výjevy z Nového zákona a jsou zasazené do zlaceného štukového rámu. "Mají za sebou dvě obnovy. Při té poslední v roce 1974 dostal někdo ,geniální' nápad, že je přelakuje jako obraz," popisuje Holoubek. "Freska se ale lakovat nemůže, to je úplně jiná technologie." Nános laku se na medailonech podepsal vybledlou a zažloutlou barvou. "Vrátit to zcela do původního stavu už nejde, takže restaurování bude spíš takový kompromis," uvádí Holoubek.

Ještě výraznější opravy budou potřebovat fresky v kapli svatého Stanislava. "V minulosti sem zatékala voda. Opravu poškozené části stropu chci stihnout do zimy, bude to asi chtít i  nějaké větší zednické práce," odhaduje Holoubek.
Kvůli lešení nebude přibližně půl roku vstup do kaple možný. "Lidé se sem chodí modlit, to ale kvůli bezpečnosti nepůjde," upozorňuje farář P. Bohumír Vitásek. "Jinak jsou ale všechny opravy naplánovány tak, aby běžný chod kostela nijak neporušily."

V létě už restaurátor opravil strop v hlavní lodi, který zdobí drobné zlaté hvězdičky. "Ve skutečnosti jsou velké jako dlaň. V sedmdesátém čtvrtém roce asi restaurátoři hodně pospíchali a neupevnili je dobře. Když tu pak světili nové kněze, ze stropu se na ležící bohoslovce sypaly pozlacené kousíčky," říká restaurátor. Příští rok se plánuje oprava vnitřních omítek v místech, kde dělníci zasekají novou elektroinstalaci.

 

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu