Návštěvnost Noci kostelů byla v olomoucké arcidiecézi opět rekordní


Noc kostelů, která se v celé České republice i některých sousedních zemích uskutečnila v pátek 1. června 2012, přilákala v olomoucké arcidiecézi téměř 67 tisíc lidí, o pět tisíc více než v loňském roce. Zvýšil se také celkový počet zapojených kostelů, letos jich v arcidiecézi své dveře otevřelo 185.

Olomouc: „Navzdory chladnému počasí a dešti, který na mnoha místech ztěžoval podmínky, přišlo do všech 185 objektů otevřených na území olomoucké arcidiecéze celkem 66.700 návštěvníků,“ uvedl koordinátor Noci kostelů v arcidiecézi, Pavel Mléčka. Počet návštěvnických vstupů se tak oproti loňským téměř 62 tisícům zvýšil o pět tisíc. Nejen z tohoto důvodu považuje Mléčka letošní ročník akce, jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, za vydařený.

„Pěkné bylo už společné zahájení Noci kostelů v Olomouci, které se za přítomnosti zástupců kraje i místní samosprávy uskutečnilo v Husově sboru. Prostor modlitebny byl zcela zaplněn návštěvníky,“ dodal Mléčka. Zástupy lidí podle něj proudily celým městem, které zájemcům nabídlo celkem 21 otevřených kostelů, kaplí a modliteben.

Podobnou atmosféru zažila i další města, například Kroměříž, kde se otevřelo celkem 14 objektů, nebo Prostějov s 9 zpřístupněnými kostely. Pět a více kostelů bylo přístupných také v Lipníku nad Bečvou, Přerově, Šumperku a Zlíně. Své návštěvníky si ale našly také sakrální objekty v menších městech a obcích, kterých se v celé arcidiecézi, která pokrývá větší část území Olomouckého kraje, celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, zapojilo celkem 91.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu