Noc kostelů otevře ve Zlínském kraji přes 70 objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 1. června a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se ve Zlínském kraji zapojí šest církví a otevřeno bude celkem 72 kostelů, kaplí a modliteben, což je o 21 objektů více než v loňském roce. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz, zde přinášíme výběr těch nejzajímavějších nabídek.

Olomouc: V okrese Zlín bude otevřeno celkem 21 kostelů, kaplí a modliteben v 10 městech a obcích: vedle samotného Zlína to bude i v Otrokovicích, Slavičíně a Vizovicích a z obcí ve Fryštáku, Hvozdné, Jasenné, Lhotě u Malenovic, Tečovicích a Tlumačově. V okresním a zároveň krajském městě se otevře osm objektů. Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba (Sadová ul.) zahájí v 18.00 hodin večer varhanní rozjímání a po něm od 18.30 hodin následuje moderovaná bohoslužba, při níž je možné se seznámit s jednotlivými částmi mše svaté. V další části programu mohou účastníci nahlédnout do ožehaných kapitol z dějin církve (19.30 hod.). Od 20.00 hodin v kostele vystoupí pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad, následovat bude prohlídka kostela s průvodcem a koncerty moderní i duchovní hudby. K osobnímu rozhovoru bude k dispozici kněz a ve 23.45 program uzavře společná modlitba za město Zlín.

V okrese Kroměříž otevře své brány 25 objektů v celkem 8 městech a obcích: Kroměříži, Holešově a Chropyni a dále v Kvasicích, Prusinovicích, Rajnochovicích, Zlobicích a Žeranovicích. V samotné Kroměříži to bude celkem 14 kostelů, kaplí a modliteben. Kroměřížský kostel sv. Mořice (Stojanovo nám.) nabídne v programu například vystoupení dětí z místní církevní základní školy (18.00 hod.) nebo prohlídku trasy, kudy chodíval arcibiskup na zámek (18.30). Návštěvníci si budou moci poslechnout sbor Slunečnice (19.00), malou scholu a Scholu cantorum (21.00) nebo se seznámit s dějinným vývojem architektury kostela (22.00).

Do 10 kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat v okrese Uherské Hradiště. Otevřou se zde tři kostely v Uherském Brodě a další sakrální objekty v Bílovicích, Bojkovicích, Březolupech, Kunovicích, Ostrožské Lhotě a Uherském Ostrohu. Program v uherskobrodském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie (Masarykovo nám.) nabídne například houslový koncert (22.00 hod.) či hrané pašijové události v podání dětí (22.30). Návštěvníci si také budou moci projít kostel při komentované prohlídce (23.25). V boční lodi bude probíhat projekce známého Rembrandtova obrazu Marnotratný syn.

16 církevních objektů se zájemcům otevře v okrese Vsetín. Kromě čtyř budov v okresním městě to budou kostely v Karolince, Kelči a Valašském Meziříčí a dále v Huslenkách, Lešné, Pržně, Velké Lhotě, Velkých Karlovicích a Zašové. Ve vsetínském kostele Nanebevzetí Panny Marie (Horní nám.) začíná program Noci kostelů mší svatou od 18.00 hodin, po ní následuje pásmo scholy se zpěvem chval (18.45), výklad o historii kostela se zaměřením na přínos sv. Cyrila a Metoděje (19.45) a prohlídka kostela a varhan s výkladem (19.45). Pro mladé lidi bude připraven program „Noc se světci“ – životní příběhy postav z vitráží (20.45) a od 21.45 pak modlitba za rodiny a děti.

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část území Olomouckého kraje, celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí 184 objektů, což je o 39 více než v loňském roce. Nově se v nabídce objeví například kostel sv. Jana Křtitele v Kroměříži, kaple kroměřížského Arcibiskupského zámku či kostel sv. Marie Magdalény v Přerově-Předmostí. Poprvé se také zapojí města Kyjov (s jedním kostelem a dvěma kaplemi) a Kunovice nebo poutní místo Zašová u Valašského Meziříčí. Významného nárůstu se dočká například Lipník nad Bečvou, kde se k jednomu kostelu, zapojenému už loni, přidá pět dalších objektů.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu