Noc kostelů se v olomoucké arcidiecézi vydařila, hlásí pořadatelé i návštěvníci


V pátek 27. května se v olomoucké arcidiecézi otevřely dveře kostelů, kaplí a modliteben při druhém ročníku akce Noc kostelů. Ve srovnání s loňským rokem se počet otevřených objektů více než zdvojnásobil a dosáhl počtu 145, návštěvníků dorazilo téměř 62 tisíc, což je o polovinu více než loni.

Olomouc: „Do letošní Noci kostelů se nakonec zapojilo 145 kostelů, kaplí a modliteben, na poslední chvíli se přidal například kostel v Růžďce na Vsetínsku,“ uvedl hlavní koordinátor akce v olomoucké arcidiecézi Pavel Mléčka. Celkový počet návštěvnických vstupů podle něj dosáhl téměř 62 tisíc. „Je to o polovinu více než loni, kdy přišlo kolem 40 tisíc lidí,“ dodal Mléčka. V městě Olomouci podle něj bylo zaevidováno 27.470 návštěvnických vstupů.

Celkovou atmosféru Noci kostelů hodnotí hlavní koordinátor jako výbornou. „Jak od návštěvníků, tak od pořadatelů v jednotlivých kostelech přicházejí samé pozitivní ohlasy a projevy spokojenosti,“ dodal. Překvapením pro něj byla například vysoká návštěvnost v olomouckém kostele Panny Marie Sněžné. „Přišlo sem celkem 2250 lidí, což je skutečně nevídané,“ raduje se Mléčka. Dobrou zprávou večera bylo také otevření kaple Nejsvětější Trojice ve sloupu na olomouckém Horním náměstí. „Původně měla být uzavřena, protože v její blízkosti byl naplánován koncert, ale ten byl kvůli dešti zrušen a nic pak nebránilo otevření kaple,“ vysvětlil hlavní koordinátor. Nakonec zde podle něj bylo zaevidováno před 500 návštěvnických vstupů.

Výborný průběh měl podle Pavla Mléčky také páteční denní festival Pozdrav Noci kostelů. „Jak pestrost programu, tak profesionalita všech vystupujících byla potěšením pro ty, kdo se během dne u pódia zastavili,“ dodal. Počet těch, kdo si vyslechli alespoň část pětihodinového programu, není podle něj možné odhadnout, prostor před pódiem však prý nikdy nezůstal prázdný. „Zájem byl větší, než jsme očekávali, a to i ve stanech s tvůrčími dílnami pro děti – těch přišlo více než sto,“ řekl Mléčka.

Poprvé se Noci kostelů zúčastnil také Arcibiskupský palác v Olomouci, kde byla návštěvníkům zpřístupněna biskupská kaple ve 2. patře. První zájemci sem přišli ve velkém počtu hned po otevření v 18.00 hodin a přízeň návštěvníků si rezidence udržela po celý večer. Celkem si kapli přišlo prohlédnout přes tisíc návštěvníků. U příležitosti Noci kostelů byl mimořádně zpřístupněn také prohlídkový okruh historických reprezentačních sálů, které v průběhu večera navštívilo celkem 172 návštěvníků, nejvíce z nich tvořily rodiny s dětmi.

Druhý den ráno hned po desáté hodině dorazil do informačního centra Arcibiskupského paláce první poutník Jan Pavelka s kompletní sadou 19 razítek z olomouckých kostelů, kaplí a modliteben s žádostí o vydání Certifikátu poutníka. „Začal jsem v kostele sv. Michala přesně v 18 hodin a skončil jsem v kostele sv. Cyrila a Metoděje ve 23 hodin. Všech 19 razítek jsem posbíral za pět hodin,“ uvedl při té příležitosti. Nejvíce se mu prý líbilo v hejčínském kostele sv. Cyrila a Metoděje. „Pěkný byl i Husův sbor a samozřejmě barokní skvost, bazilika na Svatém Kopečku,“ dodal.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu