Noc kostelů ukáže kaple na hradě i v nemocnici


Do Noci kostelů, která letos připadá na 24. května a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem i pro ty, kdo by do něj jinak nepřišli, se v olomoucké arcidiecézi zapojí okolo 230 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webu www.nockostelu.cz.

„Mnohé z přihlášených objektů jsou po deseti letech trvání Noci kostelů otevřeny vůbec poprvé, jako například kostel ve Staré Vodě ve vojenském prostoru Libavá – poničený vojáky a znovu opravený, dále barokní kostel v Jesenci od známého stavitele Santiniho Aichla nebo hradní kaple na hradě Bouzov. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i vzácné raně gotické fresky v kostele v Mostkovicích nebo největší mozaiku v ČR – nový oltářní mozaikový obraz o rozloze 100 m² ve stylu světoznámého výtvarníka Marko Rupnika v kostele v Karolince,“ shrnul arcidiecézní koordinátor Noci kostelů Luboš Nágl.

Jeho kolegyně Ludmila Koudeláková upozorňuje na další zajímavé objekty v Olomouci a blízkém okolí. „Otevřená bude také kaple ve Fakultní nemocnici, veřejnosti neznámá kaple v azylovém domě Samaritán i kaple v klášteře premonstrátek na Svatém Kopečku a v klášteře sester klarisek ve Šternberku,“ říká.

okrese Olomouc naleznou návštěvníci dveře otevřené u čtyřiceti tří kostelů v Olomouci, Litovli, Šternberku, Uničově a Velké Bystřici, dále na Bouzově, v Dolanech, Křelově, na Libavé, v Senici na Hané, Slatinicích a Štěpánově. Jen v samotné Olomouci to bude celkem dvacet devět objektů, mezi nimi například biskupská kaple s vystaveným unikátním dílem, „Chlebovým Kristem“, anebo neexistující kostel sv. Petra a Pavla, zbořený v 18. století a vyznačený v půdorysu na nádvoří děkanátu Filozofické fakulty UP.

okrese Prostějov bude o Noci kostelů možné zavítat do sedmadvaceti kostelů, kaplí či modliteben, které se vedle okresního města otevřou také v Dobromilicích, Jesenci, Konici, Kostelci na Hané, Mostkovicích, Ohrozimi, Olšanech u Prostějova, Pavlovicích u Kojetína, Plumlově, Smržicích, Tištíně, Určicích, Víceměřicích a Vrchoslavicích. V samotném Prostějově bude návštěvníkům k dispozici třináct objektů. V kostele sv. Cyrila a Metoděje začne v 17.00 inscenace „Hana“ podle románu Aleny Mornštajnové v podání Francouzského divadla při místním Cyrilometodějském gymnáziu. V Husově sboru zase v 19.00 a znovu ve 20.00 začne přednáška „Ježíšův smysl pro humor podle kanonických evangelií“.

okresu Přerov se do Noci kostelů zapojí devatenáct kostelů a kaplí v Přerově, Hranicích, Kojetíně, Lipníku nad Bečvou, Brodku u Přerova, Kokorách, Paršovicích, Partutovicích a Rokytnici. V Hranicích bude otevřena jediná původní vojenská kaple v ČR, kaple sv. Barbory v kasárnách generála Zahálky. Pro návštěvníky je tu připraven koncert žesťového kvintetu Vojenské hudby Olomouc. V samotném okresním městě pak bude otevřeno celkem osm objektů. Kostel sv. Vavřince zve mimo jiné na povídání s misijními sestrami nebo na varhanní koncert, v kostele sv. Michala na Šířavě si lze poslechnout koncert skupiny Boží Bang a kostel sv. Marie Magdalény v Předmostí zase nabídne biblické tance.

Celkem šestnáct kostelů a kaplí se otevře v deseti městech a obcích okresu Šumperk. Vedle okresního města jsou to dále Loštice, Mohelnice a Zábřeh, z obcí pak Branná, Hrabová, Kopřivná, Postřelmov, Rapotín a Svébohov. V Rapotíně si lidé budou sami moci vyzkoušet hru na varhany, prozkoumat bohoslužebné předměty, shlédnout z věže anebo zhlédnout divadelní a hudební vystoupení dětí.

okrese Zlín bude otevřeno celkem šestadvacet kostelů, kaplí a modliteben: vedle samotného Zlína je otevřou také v Luhačovicích, Napajedlích, Otrokovicích a Slušovicích a z obcí v Držkové, Fryštáku, Hřivínově Újezdě, Hvozdné, Lhotě u Malenovic, Lukově, Pohořelicích, Spytihněvi, Tečovicích, Tlumačově, Velkém Ořechově, Vlčkové a Zádveřicích-Rakové. V okresním a zároveň krajském městě se otevře sedm objektů. Bohatý program nabídne místní část Štípa, kde budou otevřeny hned dva objekty. Program zde zahájí v 18.00 mše svatá, kterou doprovodí koncert rodinné scholy. Po ní bude otevřen tvůrčí stan pro děti, lidé si mohou prohlédnout věže, kůr, varhany a kryptu anebo využít nabídku udírny a kavárny.

okrese Kroměříž otevře své brány čtrnáct objektů v sedmi městech a obcích: Kroměříži, Břestu, Kvasicích, Morkovicích, Prasklicích, Zborovicích a Zlobicích. V samotné Kroměříži to bude celkem sedm míst. Vedle hlavních katolických kostelů jde také o několik kaplí: v budově Arcibiskupského gymnázia nebo v klášteře sester sv. Kříže na Koperníkově ulici. Program v Břestu se zaměří na řeholnice a lidé budou moci také odeslat „poštu do nebe“.

Do devatenácti kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat v okrese Uherské Hradiště. Otevře se zde poutní bazilika na Velehradě, pět kostelů v Uherském Hradišti a dva v Uherském Brodě a další sakrální objekty v Babicích, Bílovicích, Bojkovicích, Boršicích, Hluku, Huštěnovicích, Kunovicích, Osvětimanech, Uherském Ostrohu a Zlechově.

Celkem sedmadvacet církevních objektů se zájemcům otevře v okrese Vsetín. Vedle dvou v okresním městě, tří v Rožnově pod Radhoštěm a tří ve Valašském Meziříčí to dále budou budovy ve Francově Lhotě, Horní Lidči, Hošťálkové, Hovězí, Huslenkách, Choryni, Jablůnce, Karolince, Kelči, Kladerubech, Lešné, Loučce, Pržně, Stříteži nad Bečvou, Valašské Polance, Velké Lhotě, Vidči a Zašové.

V té části okresu Svitavy, která leží na území arcidiecéze, se do Noci kostelů zapojuje deset kostelů a dalších objektů: osm v okresním městě a po jednom v Hradci nad Svitavou a Moravské Třebové. Celkem třináct kostelů se k akci přidá v okrese Hodonín: po třech ve Strážnici a Veselí nad Moravou, dva v Bzenci a po jednom v Louce, Rohatci, Vacenovicích, Vlkoši a Vracově. Z okresu Vyškov, resp. té jeho části, která leží na území olomoucké arcidiecéze, se zapojí pět kostelů: čtyři v okresním městě a jeden ve Studnici. A otevřen bude také kostel sv. Jana Křtitele v Tatenicích, které leží v okresu Ústí nad Orlicí.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu