Noc kostelů v Arcidiecézi olomoucké


V pátek 28. května 2010 od 18.00 do 24.00 hodin se otevřou brány kostelů, kaplí a modliteben ve všech koutech Arcidiecéze olomoucké, ale i celé České republiky.
V celé olomoucké arcidiecézi se do projektu přihlásilo již 63 kostelů, kaplí a modliteben.

Ve městě Olomouci jsou to: katedrála sv. Václava, chrám sv. Mořice, chrám sv. Michala, kostel Panny Marie Sněžné, pravoslavný chrám sv. Gorazda, bazilika Navštívení Panny Marie na Sv. Kopečku, kostel Zvěstování Panny Marie - kapucínský kostel, kostel Českobratrské církve evangelické, kostel sv. Kateřiny, kaple Nejsv. Trojice, kaple sv. Anny, kaple sv. Jana Sarkandra, kostel ČSCH-Husův sbor a modlitebna Církve bratrské.
Projekt Noc kostelů v Arcidiecézi olomoucké slavnostně zahájí v 17.45 biskup Josef Hrdlička v kostele sv. Mořice za přítomnosti zástupců všech zúčastněných církví a zástupců města a kraje. Nicméně již od 10 hodin dopoledne bude na olomouckém Horním náměstí k dispozici informační stan s materiály k akci a doprovodným programem. Dále budou pro mladší děti již v 16 hodin u katedrály sv. Václava připraveny různé hry a soutěže a pro větší děti začne v 18 hodin putování „Za tajemstvím katedrály."

Všichni účastníci Noci kostelů v Olomouci si mohou opatřit v jednotlivých kostelech Poutnický pas a v každém navštíveném kostele požádat o razítko do tohoto pasu. Ti, kteří budou mít razítka ze všech kostelů uvedených v poutnickém pase, obdrží Certifikát poutníka, který opravňuje držitele i s rodinnými příslušníky k jednomu vstupu zdarma do Arcidiecézního muzea Olomouc a Muzea umění Olomouc.
Podobný projekt bude připraven i v Prostějově, kde se do Noci kostelů přihlásilo osm kostelů a modliteben.

Seznam všech kostelů zapojených do tohoto projektu v Arcidiecézi olomoucké s podrobným programem je k dispozici na webu: http://www.nockostelu.cz/index.php?pg=kostely.

Noc kostelů navazuje na stejnou akci, která se již po několik let pravidelně koná v zahraničních metropolích jako Vídeň, Kolín nad Rýnem, Hamburg, Linec či Salzburg. V loňském roce se Noc kostelů poprvé uskutečnila i u nás, a to v Brně, Plzni a několika dalších městech. Letos se připojují i Praha, Ostrava, Olomouc, Hradec Králové, Zlín a mnoho dalších měst a obcí z celé České republiky.

Hlavním cílem Noci kostelů je nejen otevřít a představit všem návštěvníkům tyto kostely, kláštery a modlitebny, ale i nabídnout duchovní a kulturně-naučný program. Noc kostelů má ekumenický charakter, což znamená, že se zapojí různé křesťanské církve, které jsou sdruženy v Ekumenické radě církví. Pro tuto noc budou v kostelech otevřená i místa a prostory, která nejsou běžně veřejnosti přístupná, budou připraveny prohlídky s průvodcem do věží ke zvonům či krypt, koncerty, modlitba, vystoupení mládeže, pantomima a mnoho dalšího.

Záštitu nad Nocí kostelů 2010 převzali Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký, MVDr. Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje, Ing. Martin Tesařík, hejtman Olomouckého kraje, PhDr. Irena Ondrová, primátorka města Zlína, Mgr. Zdeněk Brož, starosta města Šumperk, Mgr. Zdeněk Janalík, starosta města Holešov, Ing. Ladislav Kryštof, starosta města Uherský Brod, Ing. Vlasta Lochmanová, starostka obce Kostelec u Kyjova, Martin Novotný, primátor města Olomouce, Ing. Miloslav Přikryl, starosta města Lipník nad Bečvou, Ing. Zdeňka Riedlová, starostka obce Vikýřovice, Ing. Jan Tesař, starosta města Prostějov, Mgr. Alena Hanáková, starostka města Vizovice.

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu