Nová technika pomůže v boji s kůrovcem


Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. v těchto dnech zakoupily novou odvozní soupravu na dřevo, která zefektivní boj s kůrovcovou kalamitou. Zbrusu nový stroj k odvozu dříví bude sloužit na manipulačně-expedičním skladu Vápenná v Jeseníkách, kde je situace s kůrovcovou kalamitou nejzávažnější.

„I v letošním roce se ve velké míře potýkáme s následky dlouhodobého sucha a přemnožení podkorního hmyzu. Dá se říci, že všechny těžby v námi spravovaných hospodářských lesích jsou zaměřeny na odstranění napadených stromů, jejichž počet každým dnem narůstá. K takovému objemu práce je zapotřebí i adekvátní technika, kterou jsme doposud nedisponovali a využívali služeb externích dodavatelů,“ vysvětluje jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc Petr Skočdopole a dodává, že nákupem nové techniky dosáhnou lepší flexibility a zároveň dají vzniknout novému pracovnímu místu.

Odvozní souprava značky Scania disponuje tahačem, klanicovým návěsem a hydraulickým nakládacím jeřábem pro manipulaci s dřevní hmotou a návěsovou točnicí pro připojení jakéhokoliv druhu návěsu. Společnost pořídila stroj za více než sedm milionů korun, z nichž se část pokusí pokrýt pomocí dotace Programu rozvoje venkova Státního zemědělského intervenčního fondu.

ALSOL

Nové vozidlo požehnal biskup Josef Nuzík

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu