O Noci kostelů se v Olomouckém kraji otevře přes devadesát objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 10. června a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se v Olomouckém kraji – tedy v té jeho části, která spadá pod olomoucké arcibiskupství – zapojí celkem 94 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz.

V okrese Olomouc naleznou návštěvníci otevřené dveře u 44 kostelů ve čtrnácti městech a obcích: v Olomouci, Litovli, Šternberku a Uničově, dále v Dlouhé Loučce, Dolanech, Domašově nad Bystřicí, Hněvotíně, Horce nad Moravou, Cholině, Nové Hradečné, Slatinicích, Ústíně a Vilémově. Jen v samotné Olomouci to bude celkem 27 otevřených objektů. V katedrále sv. Václava (Václavské nám.) začíná program již v 16.00 hodin a nabídne akce pro menší děti. Po celý večer je možné si kostel prohlédnout s výkladem průvodce a v nabídce je i několik koncertů. Komentovaná prohlídka kostela sv. Michala (Žerotínovo nám.) začíná v 18.00, 20.00 a 22.00 hodin. V mezičase je možné zhlédnout bohoslužebné předměty nebo se zaposlouchat do tradičních židovských písní (19.30) a varhanního koncertu (21.00). Z dalších objektů stojí za zmínku kaple, které jsou součástí větších objektů: Arcibiskupského paláce, sídla Arcidiecézní charity Olomouc, Církevního gymnázia Německého řádu či Konviktu. Poutníci však o Noci kostelů nejsou odkázáni jen na centrum Olomouce, vydat se mohou i do dalších městských částí – do Hejčína, na Novou Ulici nebo Svatý Kopeček – a k dispozici je jim rovněž řada nekatolických kostelů a modliteben.

V okrese Prostějov bude o Noci kostelů možné zavítat do 20 kostelů, kaplí či modliteben, které se otevřou v desíti městech a obcích: kromě okresního města je to dále Kostelec na Hané, z obcí pak Držovice, Klenovice na Hané, Kralice na Hané, Nezamyslice, Ohrozim, Pivín, Suchdol-Jednov a Tištín. Samotný Prostějov nabídne zájemcům 11 otevřených objektů. V kostele Povýšení sv. Kříže (Filipcovo nám.) zahájí v 18.00 hodin Noc kostelů primátorka Alena Rašková, následovat bude mše svatá s biblickými písněmi, prohlídka s průvodkyněmi (19.00 a 22.00) či koncerty (20.00 a 21.30).

Z okresu Přerov se do Noci kostelů zapojí 9 kostelů a kaplí v Přerově, Hranicích, Lipníku nad Bečvou a Partutovicích. V okresním městě to budou 4 objekty. V kostele sv. Michala na Šířavě si lze poslechnout koncert skupiny Boží Bang nebo se seznámit s historií stavby. Kostel sv. Marie Magdalény v Předmostí zve například na biblické tance nebo meditativní zpěvy z Taizé.

Celkem 21 kostelů a kaplí se otevře ve třinácti městech a obcích okresu Šumperk. Vedle okresního města jsou to dále Loštice a Zábřeh, z obcí pak Bludov, Bohutín, Dolní Studénky, Jedlí, Nový Malín, Písařov, Postřelmov, Rapotín, Ruda nad Moravou a Svébohov. Program v šumperském kostele sv. Jana Křtitele (Kostelní nám.) zahájí v 17.50 slavnostní zvonění a po něm mše svatá. Návštěvníci si poté mohou individuálně prohlédnout kostel nebo zhlédnout výstavu ornátů a bohoslužebných předmětů. Program zakončí duchovní slovo (21.55).

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část Olomouckého kraje (bez Jesenicka), celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí 197 objektů.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu