O Noci kostelů se v Olomouckém kraji otevře přes osmdesát objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 9. června a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se v Olomouckém kraji – tedy v té jeho části, která spadá pod olomoucké arcibiskupství – zapojí celkem 85 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz.

V okrese Olomouc naleznou návštěvníci dveře otevřené u 44 kostelů v 16 městech a obcích: v Olomouci, Šternberku a Uničově, dále v Dolanech, Domašově nad Bystřicí, Hněvotíně, Horce nad Moravou, Cholině, Mladějovicích, Senici na Hané, Slatinicích, Štarnově, Tršicích, Ústíně, Velkém Újezdě a Vilémově. Jen v samotné Olomouci to bude celkem 26 otevřených objektů. V katedrále sv. Václava začíná program již v 16.00 a nabídne akce pro menší děti, po celý večer je zároveň možné si kostel prohlédnout s výkladem průvodce a v nabídce je i koncert a komponovaný pořad slova a hudby. Komentovaná prohlídka kostela sv. Michala začíná v 18.00, 20.00 a 22.00, v mezičase si lze prohlédnout bohoslužebné předměty nebo se zaposlouchat do varhanního koncertu (21.00). V kapucínském kostele Zvěstování Páně je v plánu povídání o rytířských turnajích (21.00) a na závěr se bratři rozloučí latinskými zpěvy. Poutníci však o Noci kostelů nejsou odkázáni jen na centrum Olomouce, vydat se mohou i do dalších městských částí – do Hejčína a Nových Sadů, na Novou Ulici nebo na Svatý Kopeček. K dispozici je jim rovněž řada nekatolických kostelů a modliteben.

V okrese Prostějov bude o Noci kostelů možné zavítat do 6 kostelů, kaplí či modliteben, které se otevřou v Klenovicích na Hané, Kostelci na Hané, Mostkovicích, Nezamyslicích, Plumlově a Víceměřicích. Fanfáry z věže v podání žesťového kvarteta a zvonění zvonů zahájí v rámci Noci kostelů v 19.00 prohlídky kostela sv. Jakuba v Kostelci na Hané. Na programu je zde mimo jiné koncert žáků místní ZUŠ (16.00), koncert prostějovské scholy Dejme toMu (19.30) nebo ztišení v záři svíček (21.00).

Z okresu Přerov se do Noci kostelů zapojí 14 kostelů a kaplí v Přerově, Hranicích, Lipníku nad Bečvou, Jindřichově, Paršovicích, Troubkách a Týně nad Bečvou. V okresním městě to bude 5 objektů. V kostele sv. Michala na Šířavě si lze poslechnout koncert skupiny Boží Bang (19.15) nebo se seznámit s historií stavby (20.45). Kostel sv. Marie Magdalény v Předmostí zase zve na „příběh Máří Magdalény slovem, zpěvem, tancem“ (19.00) nebo na povídání o liturgických předmětech a oděvech (19.45). A v hranickém kostele Stětí sv. Jana Křtitele je mezi 20. a 21. hodinou připravena „Cesta manželů“, při které budou páry plnit drobné úkoly a při jejich plnění doputují do kostela Narození Panny Marie.

Celkem 21 kostelů a kaplí se otevře ve 14 městech a obcích okresu Šumperk. Vedle okresního města jsou to dále Loštice, Štíty a Zábřeh, z obcí pak Bohdíkov, Hrabová, Lesnice, Libina, Moravičany, Postřelmov, Rapotín, Rohle, Ruda nad Moravou a Svébohov. Kostel sv. Matouše v Postřelmově se mimo jiné zaměří na židovství: v 18.00 nabídne besedu o životních příbězích a osudech šumperské židovské komunity (součástí programu je také výstavka na toto téma) a od 20.30 pak koncert šumperského pěveckého souboru Avonotaj, který se věnuje interpretaci židovské hudby.

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část Olomouckého kraje (bez Jesenicka), celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí 192 objektů.

Jiří Gračka,
tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu