O Noci kostelů se v Olomouckém kraji otevře přes sto objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 29. května a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se v Olomouckém kraji – tedy v té jeho části, která spadá pod olomoucké arcibiskupství – zapojí celkem 103 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz.

Olomouc: V okrese Olomouc naleznou návštěvníci otevřené dveře u 44 kostelů ve třinácti městech a obcích: v Olomouci, Litovli, Šternberku a Uničově, dále v Dolanech, Hněvotíně, Horce nad Moravou, Senici na Hané, Slatinicích, Šumvaldě, Troubelicích, Ústíně a Velkém Týnci. Jen v samotné Olomouci to bude celkem 26 otevřených objektů. V katedrále sv. Václava (Václavské nám.) začíná program již v 16.00 hodin a nabídne akce pro menší děti. Po celý večer je možné si kostel soukromě prohlédnout a pohovořit přitom s řeholními sestrami o jejich způsobu života a činnosti. V nabídce je i několik koncertů. Komentovaná prohlídka kostela sv. Michala (Žerotínovo nám.) začíná v 18.00, 20.00 a 22.00 hodin. V mezičase je možné zhlédnout bohoslužebné předměty nebo se zaposlouchat do varhanního koncertu (21.00). Z dalších objektů stojí za zmínku kaple, které jsou součástí větších objektů: Arcibiskupského paláce, sídla Arcidiecézní charity Olomouc, Církevního gymnázia Německého řádu či Konviktu. Poutníci však o Noci kostelů nejsou odkázáni jen na centrum Olomouce, vydat se mohou i do dalších městských částí – do Hejčína, na Novou Ulici nebo Svatý Kopeček – a k dispozici je jim rovněž řada nekatolických kostelů a modliteben.

V okrese Prostějov bude o Noci kostelů možné zavítat do 18 kostelů, kaplí či modliteben, které se otevřou v osmi městech a obcích: kromě okresního města je to dále Brodek u Prostějova a Kostelec na Hané, z obcí pak Dobromilice, Jesenec, Nezamyslice, Ptení a Smržice. Samotný Prostějov nabídne zájemcům 11 otevřených objektů. V kostele Povýšení sv. Kříže (Filipcovo nám.) zahájí v 18.00 hodin Noc kostelů primátor Miroslav Pišťák, následovat bude mše svatá, prohlídka s průvodkyněmi (19.00 a 22.00) či koncert (21.30). Souběžně bude možné využít nabídky a projet se na kočáře taženém koňmi po náměstí.

Z okresu Přerov se do Noci kostelů zapojí 18 kostelů a kaplí ve třech městech – Přerově, Hranicích a Lipníku nad Bečvou – a osmi dalších obcích: Černotíně, Horní Moštěnici, Horních Těšicích, Hustopečích nad Bečvou, Jindřichově, Paršovicích, Skaličce a Ústí. V okresním městě to budou celkem 4 objekty patřící třem církvím.

Celkem 23 kostelů a kaplí se otevře v osmnácti městech a obcích okresu Šumperk. Vedle okresního města jsou to dále Loštice, Úsov a Zábřeh, z obcí pak Bludov, Bohdíkov, Brníčko, Hoštejn, Hrabová, Jedlí, Libina, Nový Malín, Postřelmov, Rapotín, Rohle, Ruda nad Moravou, Svébohov a Zvole. Program v šumperském kostele sv. Jana Křtitele (Kostelní nám.) zahájí v 17.50 slavnostní zvonění a po něm mše svatá. Návštěvníci si poté mohou individuálně prohlédnout kostel, vystoupit na věž nebo zhlédnout výstavu ornátů a bohoslužebných předmětů. Od 19.00 hodin bude také připraven dobrodružný program pro děti. Program zakončí duchovní slovo (21.50).

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část Olomouckého kraje (bez Jesenicka), celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí 213 objektů.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu