O Noci kostelů se v Olomouckém kraji otevře téměř sto objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 24. května a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se v Olomouckém kraji zapojí osm církví a otevřeno bude celkem 98 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz, zde přinášíme výběr těch nejzajímavějších nabídek.

Olomouc: V okrese Olomouc naleznou návštěvníci otevřené dveře u 38 kostelů ve 14 městech a obcích: v Olomouci, Litovli, Šternberku, Uničově a Velké Bystřici, dále v Dlouhé Loučce, Hněvotíně, Hnojicích, Jívové, Senici na Hané, Slatinicích, Tršicích, Ústíně a Želechovicích u Uničova. Jen v samotné Olomouci to bude celkem 20 otevřených objektů. V katedrále sv. Václava (Václavské nám.) začíná program již v 16.00 hodin a nabídne akce pro menší děti, inspirované letos sv. Cyrilem a Metodějem, varhanní koncerty (20.20 a 22.45) či zpěvy východní liturgie. Po celý večer je možné si prohlédnout největší zvon Moravy či shlédnout výstavu liturgických oděvů a také fotoprojekci grafik s portréty i motivy ze života a díla sv. Cyrila a Metoděje. Komentovaná prohlídka kostela sv. Michala (Žerotínovo nám.) začíná v 18.00, 20.00 a 22.00 hodin. V mezičase je možné si prohlédnout bohoslužebné předměty nebo se zaposlouchat do varhanního koncertu (21.00). Z dalších otevřených kostelů a kaplí stojí za zmínku kaple Božího milosrdenství Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ulici, kaple Nejsvětější Trojice ve stejnojmenném sloupu na Horním náměstí nebo kaple Panny Marie v Arcibiskupském paláci. Poutníci však o Noci kostelů nejsou odkázáni jen na centrum Olomouce, vydat se mohou i do dalších městských částí – do Hejčína, na Novou Ulici nebo Svatý Kopeček a k dispozici je jim rovněž řada nekatolických kostelů a modliteben.

V okrese Prostějov bude o Noci kostelů možné zavítat do 21 kostelů, kaplí či modliteben, které se otevřou ve 12 městech a obcích: kromě okresního města je to dále Konice, Kostelec na Hané a Plumlov, z obcí pak Jednov, Klenovice, Olšany, Otaslavice, Protivanov, Tištín, Výšovice a Žešov. Samotný Prostějov nabídne zájemcům 10 otevřených objektů. V kostele Povýšení sv. Kříže (Filipcovo nám.) zahájí v 18.00 hodin Noc kostelů primátor Miroslav Pišťák, následovat bude mše svatá, prohlídka s průvodkyněmi a s praktickou ukázkou hry na varhany (19.00), kytarový koncert (19.40) či noční prohlídka při svíčkách (22.00).

Z okresu Přerov se do Noci kostelů zapojí 21 kostelů a kaplí ve třech městech – Přerově, Hranicích a Lipníku nad Bečvou – a sedmi dalších obcích: Černotíně, Horní Moštěnici, Hustopečích nad Bečvou, Jindřichově, Paršovicích, Partutovicích a Skaličce. V okresním městě to bude celkem 6 objektů, patřících třem církvím. V kostele sv. Vavřince (Kratochvílova ul.) se návštěvníci mohou těšit například na vystoupení dětí z místní mateřské školy (18.00), přednášku o historii kostela (21.30) nebo teologické vtipy s výkladem přerovského faráře P. Hofírka (23.00). Katolická církev dále otevře kapli sv. Jiří na Horním náměstí, kostel sv. Michala na Šířavě a kostel Marie Magdalény v Předmostí.

Celkem 18 kostelů a kaplí se otevře ve 14 městech a obcích okresu Šumperk. Vedle okresního města je to dále Staré Město pod Sněžníkem a Zábřeh, z obcí pak Bludov, Brníčko, Hoštejn, Hrabová, Jedlí, Moravičany, Nový Malín, Rapotín, Rohle, Svébohov a Zvole. Program v šumperském kostele sv. Jana Křtitele (Kostelní nám.) zahájí v 17.50 slavnostní zvonění a po něm mše svatá. Návštěvníci si poté mohou individuálně prohlédnout kostel, vystoupit na věž nebo shlédnout výstavu ornátů a bohoslužebných předmětů. Od 19.00 hodin bude připraven dobrodružný program pro děti a ve 20.30 začíná koncert židovských písní v podání místní skupiny Avonotaj, po němž následuje prohlídka varhan s výkladem (21.15). Program zakončí duchovní slovo (23.45).

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část území Olomouckého kraje, celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí 197 objektů, což je o 13 více než v loňském roce. Nově se v nabídce objeví například kostel sv. Jiří v Bludově či kostel Povýšení svatého Kříže v Hustopečích nad Bečvou. Poprvé se také zapojí města Plumlov s kostelem Nejsvětější Trojice a Staré Město pod Sněžníkem, kde bude otevřen kostel sv. Anny.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu