O Noci kostelů se ve Zlínskem kraji otevře na osmdesát objektů, mezi nimi i oceněný nový kostel


Do Noci kostelů, která letos připadá na 25. května a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem i pro ty, kdo by do něj jinak nepřišli, se v olomoucké arcidiecézi zapojí devět církví a očekává se, že otevřeno bude na 200 kostelů, kaplí a modliteben. Letos se mezi nimi objeví například odborníky oceňovaný kostel v Sazovicích. Podrobný program naleznete na webu www.nockostelu.cz, zde přinášíme výběr z nabídky zejména ve velkých městech.

„Noc kostelů se mi jeví jako krásná služba církve obyvatelům našich měst a vesnic – zprostředkování krásy, která je ve službě těch nejdůležitějších lidských vztahů. A to tím více, že v řadě farností je nabídnuta nejen prohlídka kostela s výkladem, ale i představení života farní rodiny, často s hudební produkcí místních umělců, varhaníků, sborů a schol,“ říká olomoucký pomocný biskup Antonín Basler a dodává. „Sám jsem mnohokrát zakusil vděčnost řady návštěvníků, kteří dokázali ocenit, že po uvedení do smyslu a souvislostí architektury a uměleckých děl s jejich duchovní stránkou dokázali sejít od povrchu do hloubky a i skutečnosti známé vidět zcela jinýma očima.“

Slavnostní zahájení Noci kostelů v olomoucké arcidiecézi se letos uskuteční od 17.30 v dominikánském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Olomouci na Slovenské ulici.

V okrese Zlín bude otevřeno celkem 29 kostelů, kaplí a modliteben v 17 městech a obcích: vedle samotného Zlína to bude i v Napajedlích, Otrokovicích, Slušovicích a Vizovicích a z obcí v Držkové, Fryštáku, Kašavě, Lhotě u Malenovic, Pohořelicích, Provodově, Sazovicích, Spytihněvi, Tečovicích, Vlčkové, Zádveřicích-Rakové a Želechovicích nad Dřevnicí. Jedním z nich bude také unikátní kostel sv. Václava v Sazovicích, který kanadský časopis Azure zařadil mezi deset nejlepších staveb světa za rok 2017. V okresním a zároveň krajském městě se otevře 10 objektů. Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba večer zahájí v 17.50 vyzvánění zvonů a ztišení před bohoslužbou, ta začne v 18.30. Po celý večer mohou návštěvníci získat požehnání od kněze nebo zapálit svíci na konkrétní úmysl. Program nabídne také čtení úryvku z Bible a několik koncertů.

V okrese Kroměříž otevře své brány 20 objektů v 9 městech a obcích: Kroměříži, Holešově, Hulíně, Chropyni, Koryčanech, Kvasicích, Ratajích, Věžkách a Zlobicích. V samotné Kroměříži to bude celkem 11 kostelů, kaplí a modliteben. Vedle hlavních katolických kostelů (mezi nimi i kostela sv. Cyrila a Metoděje v areálu psychiatrické léčebny) jde také o několik kaplí: v budově Arcibiskupského gymnázia nebo v klášterech sester sv. Kříže na Koperníkově ulici a sester vincentek na Malém Valu.

Do 15 kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat v okrese Uherské Hradiště. Otevře se zde poutní bazilika na Velehradě, dva kostely v Uherském Hradišti a tři v Uherském Brodě a další sakrální objekty v Babicích, Březolupech, Buchlovicích, Huštěnovicích, Jalubí, Kudlovicích, Kunovicích, Ostrožské Lhotě a Uherském Ostrohu.

Celkem 15 církevních objektů se zájemcům otevře v okrese Vsetín. Vedle tří v okresním městě to dále budou budovy v Brankách, Hošťálkové, Huslenkách, Karolince, Kelči, Lidečku, Liptále, Pržně, Rožnově pod Radhoštěm, Valašské Polance a Zašové. V kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Brankách je plánováno divadelní představení Víti Marčíka „O holčičce, která se ještě nenarodila“ a po něm beseda s knězem nazvaná „Co jste chtěli vědět o Bohu a církvi a báli jste se zeptat“. Kostel v Zašové zve na přednášku o Radhošti nebo na koncert.

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část Olomouckého kraje (bez Jesenicka), celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí na 200 objektů.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu