O Noci kostelů se ve Zlínském kraji otevře přes osmdesát objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 10. června a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se ve Zlínském kraji zapojí celkem 81 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz.

V okrese Zlín bude otevřeno celkem 32 kostelů, kaplí a modliteben ve čtrnácti městech a obcích: vedle samotného Zlína to bude i v Otrokovicích, Slavičíně a Vizovicích a z obcí v Držkové, Fryštáku, Jasenné, Kašavě, Lhotě u Malenovic, Lukově, Pohořelicích, Pozlovicích, Provodově a Tečovicích. V okresním a zároveň krajském městě se otevře 12 objektů. Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba (Sadová ul.) večer zahájí v 17.50 hodin vyzvánění zvonů a ztišení před bohoslužbou, ta začne v 18.30 hodin. Po celý večer mohou návštěvníci získat požehnání od kněze nebo vložit svůj vzkaz či prosbu Bohu do připravené nádoby. Program nabídne také čtení úryvku z Bible (19.30) a několik koncertů. Souběžně bude nabídnuta prohlídka půdy a věže kostela včetně zvonů.

V okrese Kroměříž otevře své brány 16 objektů v celkem šesti městech a obcích: Kroměříži, Holešově a Chropyni a dále v Ludslavicích, Rajnochovicích a Zlobicích. V samotné Kroměříži to bude celkem 9 kostelů, kaplí a modliteben. Vedle hlavních katolických kostelů (mezi nimi i kostela sv. Cyrila a Metoděje v areálu psychiatrické léčebny) jde například o několik kaplí, například v budově Arcibiskupského gymnázia nebo klášteře Milosrdných sester sv. Kříže na Koperníkově ulici.

Do 14 kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat v okrese Uherské Hradiště. Otevře se zde například poutní bazilika na Velehradě, tři kostely v Uherském Brodě, evangelická modlitebna v Uherském Hradišti a další sakrální objekty v Bílovicích, Bojkovicích, Březolupech, Buchlovicích, Jalubí, Kunovicích, Ostrožské Lhotě a Uherském Ostrohu. 19 církevních objektů se zájemcům otevře v okrese Vsetín. Kromě dvou kostelů a kaple v okresním městě to budou budovy v Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí a dále v Brankách, Hovězí, Huslenkách, Lešné, Lidečku, Liptále, Novém Hrozenkově, Prostřední Bečvě, Valašské Polance, Zašové a Zubří.

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část Olomouckého kraje (bez Jesenicka), celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí 197 objektů.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu