O Noci kostelů se ve Zlínském kraji otevře přes osmdesát objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 9. června a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se ve Zlínském kraji zapojí celkem 84 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz.

V okrese Zlín bude otevřeno celkem 30 kostelů, kaplí a modliteben v 15 městech a obcích: vedle samotného Zlína to bude i v Luhačovicích, Otrokovicích, Slušovicích a Vizovicích a z obcí v Držkové, Fryštáku, Hvozdné, Lhotě u Malenovic, Lukově, Pohořelicích, Tečovicích, Velkém Ořechově, Vlčkové a Zádveřicích-Rakové. V okresním a zároveň krajském městě se otevře 12 objektů. Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba večer zahájí v 17.50 vyzvánění zvonů a ztišení před bohoslužbou, ta začne v 18.30. Po celý večer mohou návštěvníci získat požehnání od kněze nebo zapálit svíci na konkrétní úmysl. Program nabídne také čtení úryvku z Bible (19.30) a několik koncertů nebo svědectví bývalého narkomana a drogového dealera Petera Liptáka o jeho cestě ze závislosti. V Lukově bude k vidění kostýmovaný průvod od kostela sv. Josefa v obci na stejnojmenný hrad nebo vystoupení skupiny historického šermu a ve Slušovicích bude zase možné vystoupat k půdním prostorám, které jsou zařazeny mezi evropsky významné lokality z důvodu výskytu letní kolonie netopýra velkého.

V okrese Kroměříž otevře své brány 17 objektů v celkem 7 městech a obcích: Kroměříži, Holešově, Hulíně a Chropyni a dále v Břestu, Kvasicích a Zlobicích. V samotné Kroměříži to bude celkem 10 kostelů, kaplí a modliteben. Vedle hlavních katolických kostelů (mezi nimi i kostela sv. Cyrila a Metoděje v areálu psychiatrické léčebny) jde také o několik kaplí: v budově Arcibiskupského gymnázia nebo v klášterech sester sv. Kříže na Koperníkově ulici a sester vincentek na Malém Valu. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hulíně-Záhlinicích je na 19. hodinu plánována přednáška na téma „Mešní víno“, v kroměřížském kostele sv. Mořice bude zase možné po celý večer sledovat krátké filmy z duchovního života. Na více místech také proběhnou vystoupení dětských hudebníků a zpěváků: děti z mateřské školy Mánesova 3880 se představí od 18.00 v kostele kostel sv. Mořice, tamtéž ve 20.00 začne vystoupení Mladé scholy. Dětský pěvecký sbor Slunečnice ZUŠ zazpívá od 19.00 v kroměřížském kostele sv. Jana a žáci soukromé ZUŠ D–MUSIC se představí od 18.10 v kostele sv. Cyrila a Metoděje.

Do 17 kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat v okrese Uherské Hradiště. Otevře se zde poutní bazilika na Velehradě, po dvou kostelech v Uherském Hradišti a Uherském Brodě a další sakrální objekty v Babicích, Bílovicích, Bojkovicích, Březolupech, Březové, Buchlovicích, Huštěnovicích, Jalubí, Kudlovicích, Kunovicích, Osvětimanech a Uherském Ostrohu.

20 církevních objektů se zájemcům otevře v okrese Vsetín. Kromě dvou kostelů v okresním městě to budou budovy v Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí a dále v Brankách, Hošťálkové, Hovězí, Huslenkách, Karolince, Kelči, Lešné, Lidečku, Prostřední Bečvě, Střelné, Valašské Polance, Velké Lhotě a Zašové. V kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Brankách je od 20.15 plánována beseda s knězem nazvaná „Co jste chtěli vědět o Bohu a církvi a báli jste se zeptat“, v kostele sv. Kateřiny v Lidečku zase od 21.00 přednáška s praktickými ukázkami toho, jak lze využít moderní technologie k prohlubování víry. A kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Střelné nabídne prohlídku „Od sklépka až po zvon“ s ochutnávkou mešních vín a výstupem na věž. Ve všech prostorách kostela jsou přitom připraveny zajímavé výstavy.

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část Olomouckého kraje (bez Jesenicka), celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí 192 objektů.

Jiří Gračka,
tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu