O Noci kostelů se ve Zlínském kraji otevře téměř osmdesát objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 24. května a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se ve Zlínském kraji zapojí šest církví a otevřeno bude celkem 79 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz, zde přinášíme výběr těch nejzajímavějších nabídek.

Olomouc: V okrese Zlín bude otevřeno celkem 22 kostelů, kaplí a modliteben ve 12 městech a obcích: vedle samotného Zlína to bude i v Otrokovicích, Slavičíně a Vizovicích a z obcí v Bratřejově, Fryštáku, Hvozdné, Jasenné, Lhotě u Malenovic, Pozlovicích, Tečovicích a Zádveřicích-Rakové. V okresním a zároveň krajském městě se otevře osm objektů. Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba (Sadová ul.) zahájí v 18.00 hodin večer varhanní rozjímání a po něm od 18.30 hodin následuje moderovaná bohoslužba, při níž je možné se seznámit s jednotlivými částmi mše svaté. V další části programu mohou účastníci vyslechnout koncert klasické hudby (19.30) či svědectví o Bohu (20.00). Ve 22.30 začne prohlídka kostela s průvodcem a ve 23.45 program uzavře společná modlitba za město Zlín.

V okrese Kroměříž otevře své brány 29 objektů v celkem 10 městech a obcích: Kroměříži, Holešově, Hulíně a Chropyni a dále v Kvasicích, Prusinovicích, Rajnochovicích, Ratajích, Zlobicích a Žeranovicích. V samotné Kroměříži to bude celkem 14 kostelů, kaplí a modliteben. Vedle hlavních chrámů katolických jde například o kostely Českobratrské církve evangelické, Československé církve husitské a Pravoslavné, ale také řadu kaplí, z nichž stojí za zmínku například dvě školní kaple Arcibiskupského gymnázia, zámecká kaple sv. Šebestiána či kaple v prostorách dvou zdejších ženských klášterů – křížových sester na Koperníkově ul. a sester vincentek na Malém Valu.

Do 10 kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat v okrese Uherské Hradiště. Otevře se zde například poutní bazilika na Velehradě, tři kostely v Uherském Brodě či modlitebna v Uherském Hradišti a další sakrální objekty v Bánově, Březolupech, Kunovicích, Nedachlebicích a Ostrožské Lhotě. Program ve velehradském kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje nabídne například hudební vystoupení dětské scholy (19.00), komentovanou prohlídka baziliky a dva koncerty – varhanní hudbu (20.30) a vystoupení skupina Velblue (21.30).

18 církevních objektů se zájemcům otevře v okrese Vsetín. Kromě tří budov v okresním městě to budou kostely v Karolince, Kelči a Valašském Meziříčí a dále v Hošťálkové, Huslenkách, Kladerubech, Krásnu, Lešné, Pozděchově, Pržně, Velké Lhotě, Velkých Karlovicích a Zašové. Ve vsetínském kostele Nanebevzetí Panny Marie (Horní nám.) začíná program Noci kostelů pobožností a následnou mší svatou od 17.30 hodin, poté následuje vystoupení mužského pěveckého sboru (19.00) a možnost prohlídky kostela s průvodci. Ve 22.00 hodin pak přijdou na řadu zpěvy z Taizé a program bude zakončen o půlnoci požehnáním přítomným a celému městu.

V celé olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část území Olomouckého kraje, celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, se letos do Noci kostelů zapojí 197 objektů, což je o 13 více než v loňském roce. Nově se v nabídce objeví například kostel sv. kostel sv. Petra a Pavla v Ratajích u Kroměříže či kostel sv. Vojtěcha ve Slavičíně. Otevřením modlitebny Jana Amose Komenského se k Noci kostelů poprvé přidává město Uherské Hradiště a zvláště v letošním jubilejním cyrilometodějském roce je stojí za zmínku i otevření poutní baziliky na Velehradě.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu