Obřady Zeleného čtvrtka v katedrále sv. Václava


Na Zelený čtvrtek, dne 9. dubna 2009, bude arcibiskup Jan Graubner od 9:30 hlavním celebrantem eucharistické slavnosti Missa chrismatis v katedrále sv. Václava, při níž obnoví kněží své závazky vyplývající ze svátosti svěcení. Večer v 18:00 bude v katedrále mše svatá na památku Večeře Páně.

arcibiskupMissa chrismatis je každoročně slavena na Zelený čtvrtek v dopoledních hodinách v katedrálách, které symbolizují střed místních církví. Předsedá jí diecézní biskup a spolu s ním koncelebrují kněží z různých částí diecéze, aby tak naznačili jednotu diecézního kněžstva se svým ordinářem. Při této dopolední bohoslužbě lidé děkují za dar služebného kněžství, a proto kněží a jáhni před svým biskupem znovu vyjádří své odhodlání sloužit Kristu a církvi. Biskup rovněž posvětí nové oleje: olej křtěnců, křižmo a olej nemocných.

Večerní mše pak připomene Poslední večeři, kterou slavil Ježíš Kristus se svými učedníky a při které ustanovil eucharistii a svátost kněžství. Touto večerní mší se otvírá velikonoční triduum, protože podle starého židovského i pozdějšího křesťanského liturgického chápání patří večer již k následujícímu dni.
K připomínce Poslední večeře patří také původně staroorientální zvyk, při němž domácí pán umývá cizincům nohy na známku pohostinství. Katolická církev převzala tento zvyk v bohoslužebných obřadech Zeleného čtvrtku, aby připomněla Ježíšovo umývání nohou učedníkům před Poslední večeří, které bylo zřetelným vyjádření prvenství lásky a služby druhému.

 

Zdroj: www.apha.cz

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu