Obrazy a mobiliář z kroměřížského zámku se dočkají restaurování


S náklady blížícími se částce 19 milionů korun byl na Arcibiskupském zámku v Kroměříži zahájen projekt, jehož cílem je restaurovat celkem 36 obrazů a 28 kusů historického nábytku. Většinu prostředků na akci, jejímž smyslem je záchrana ohrožených předmětů z uměleckých sbírek arcibiskupství, již přislíbilo ministerstvo financí v rámci Norských fondů.

Olomouc/Kroměříž: Stěžejní aktivitou projektu, který probíhá od začátku tohoto roku a ukončen bude v březnu 2016, je komplexní restaurování 36 obrazů z fondu Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Celý soubor více než 500 obrazů přitom představuje v evropském měřítku unikátní sbírku sestávající z pláten a desek věhlasných autorů, jako je Tizian, van Dyck, Brueghel, Cranach či Veronese.

„Na základě průzkumu byla pro projekt vybrána umělecká díla dvou kategorií: první tvoří předměty v havarijním stavu, kde již došlo k poškození díla, ale restaurováním mu lze vrátit velkou část původního vzhledu, a tu druhou předměty ohrožené, u nichž existuje nebezpečí, že nebudou-li restaurovány, dojde k jejich nevratnému poškození,“ vysvětlil Štěpán Sittek, projektový manažer olomouckého arcibiskupství.

Mezi nejcennější obrazy, které budou v rámci projektu restaurovány, patří např. dílo J. H. Schönfelda Camilius vydává falerským hochům nevěrného učitele či obraz Vidění sv. Štěpána od J. K. Lišky. Do projektu je také zahrnuta řada obrazů známých autorů (M. A. Lublinský, R. Meganck, L. Bassano, G. Rosa aj.) i barokních kopií obrazů věhlasných evropských mistrů, jako P. P. Rubense nebo Caravaggia.

Další významnou součást mobiliárního fondu zámku představuje historický nábytek. Výběr 28 předmětů k restaurování v rámci projektu byl proveden podle tří základních kritérií: tvoří je unikátnost a umělecká hodnota předmětů, jejich stav a také exponovanost na návštěvnické trase.

„Velká část vybraných předmětů pochází ze 17. století a tvoří původní vybavení zámeckých prostor před rokem 1948. K restaurování byl vybrán také soubor nábytku z tzv. Zimního bytu, který je kvalitním příkladem nábytkářského umění 19. století,“ uvedl Sittek a dodal: „Všechny vybrané předměty se nacházejí na návštěvnické trase v historických sálech kroměřížského zámku, kterými každoročně projdou desetitisíce návštěvníků.“

Součástí projektu bude i konference

Kromě restaurování obrazů a nábytku má projekt také pořídit vybavení pro ochranu sbírkových předmětů, zejména deskových obrazů z 15.–17. století, proti vlivu klimatických podmínek. „Tyto obrazy už byly restaurovány, téměř na všech se však projevují první známky negativního působení změn klimatických podmínek,“ popsal Sittek, podle kterého bylo jako nejvhodnější řešení zvoleno zajištění těchto obrazů pomocí klimastabilních rámů. Ty cenná díla ochrání před negativními vlivy nejen v prostředí zámku, ale také během případných zápůjček jiným institucím.

Poslední část projektu pak tvoří společné aktivity olomouckého arcibiskupství a jeho partnerů, kteří se na projektu podílejí, tedy Muzea umění Olomouc, Národního památkového ústavu a Norsk Institutt for Kulturminneforskning. Jejich cílem je výměna zkušeností v oblasti restaurování a prezentace uměleckých děl a završena bude společnou konferencí s tištěným výstupem.

„Celkové náklady na projekt byly vyčísleny na 18,7 milionu korun, z toho 80 %, tedy téměř 15 milionů, bude hrazeno prostřednictvím Ministerstva financí ČR v rámci Norských fondů, zbývajících 20 % tvoří spolufinancování olomouckého arcibiskupství. Předběžně však spolufinancování na tomto projektu přislíbily také Zlínský kraj a Město Kroměříž,“ doplnil Sittek.

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera je probíhající projekt vítaným krokem v péči o unikátní umělecké sbírky uchovávané na kroměřížském zámku. „Jsem rád, že svůj příspěvek přislíbily i Zlínský kraj a Město Kroměříž. Uvedené instituce si uvědomují, že tyto umělecké poklady jsou jedním z magnetů přitahujících turisty. Dobrá spolupráce nejen přináší plody, ale taky dává dobrý příklad. Věřím, že návštěvníci zámku si budou odnášet potěšení z krásy i povzbuzení k harmonii v životě a ke spolupráci ve svém prostředí,“ uzavřel arcibiskup Graubner.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu