Odborníci z Česka i Polska budou hovořit o poutních stezkách


Do čtyřech měst a mezi nimi také do Olomouce postupně zavítají účastníci konference, kterou ve dnech 16.–18. října 2012 společně pořádá opolská diecéze a olomoucká arcidiecéze. Odborníci z České republiky i Polska zde budou hovořit o poutních stezkách v polsko-českém pohraničí.

Olomouc: Iniciátorem mezinárodní vědecké konference „Kulturní cesty v polsko-českém pohraničí“ se stala opolská diecéze, která tak chce reagovat na rostoucí popularitu putování po evropských svatojakubských cestách. Konference je prvním krokem ve vybudování svatojakubské stezky z Opolí přes polskou Ratiboř a Opavu do Olomouce a zúčastní se jí zástupci církve, akademické obce, samospráv, neziskových organizací sdružujících příznivce svatojakubských cest i studenti. Událost bude doprovázet také vydání odborné publikace i dalších informačních a propagačních materiálů.

Projekt je realizován v rámci polsko-českého partnerství a klade si za cíl seznámit veřejnost s historickým pozadím vzniku svatojakubských poutních cest i se zkušenostmi získanými při jejich realizaci v Polsku i v Česku. Uskuteční se ve dnech 16.–18. října ve čtyřech městech, posledním z nich se ve čtvrtek 18. října stane Olomouc.

Účastníky zde uvítá arcibiskup Jan Graubner a se svými diskusními příspěvky vystoupí například vyučující olomoucké teologické fakulty Vít Hlinka a Miloslav Pojsl, kteří se zaměří na poutnictví ve středověku. O spolupráci s italskou organizací Cammini d’Europa bude hovořit Pavel Macura z krajského úřadu Zlínského kraje a Josef Pala ze Zlína se podělí o některé zkušenosti s budováním poutních cest na území olomoucké arcidiecéze. Na všechny účastníky čeká také prohlídka Arcibiskupského paláce, v němž se tato část zasedání bude konat.

Více informací o konferenci, která je financována z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, lze získat na adrese ado.cz/jakub.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu